Altında düşüş devam edecek

Altında düşüş devam edecek

ABD ekonomisinin, Fed'in varlık alımlarını azaltmaya devam etmesini destekleyecek kadar güçlü olduğu yönündeki beklentilerle altın düşüşünü sürdürürken, yabancı ekonomistler yatırımcılar için altına hücum devrinin sonuna gelinmiş olabileceğini öngördü.

''CİDDİ DÜŞÜŞLERİN OLMASI OLASI''

Altın fiyatlarının seyrine ilişkin soruları yanıtlayan uluslararası emtia piyasalarını yakından takip eden Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Campbell R. Harvey, "ABD'de ekonomik iyileşme ile güven ortamının artarak devam etmesi altında daha önce görülen fiyat artışlarının temel dayanağı olan korkuyu ortadan kaldırıyor.Altın geçen yıl itibariyle yüzde 28 oranında değer kaybetti. Ben altının yükselmesi ihtimalini çok küçük görüyorum. Altın fiyatlarında ciddi düşüşlerin yaşanması çok daha olası" ifadelerini kullandı.

''BİN DOLARIN ALTINA İNEBİLİR''

Altın fiyatlarının ve ABD faiz oranlarının yakın bir korelasyon içerisinde ilerlediğini belirten Harvey, şunları kaydetti: "Son verileri ışığında hali hazırda yüzde 3 seviyesinde olan ABD faiz oranının yüzde 4 seviyesine çıkması olasılığı var. Bu gerçekleşirse altın fiyatlarının 1000 dolar seviyesinin altına indiğini görebiliriz. ABD faizlerinin artışı ekonomik gücün arttığını gösteren temel göstergelerden biri. İnsanların ekonomik ortamla ilgili endişeleri azaldıkça, altın düşüşünü sürdürecektir. Altın talebinde en büyük iki ülkeden biri olan Hindistan'da geçen yıl itibariyle altın ticaretine kısıtlama getirilmesi altın fiyatlarının düşük seyir izlemesinde ağırlıklı olarak etkili oldu. Çin bütün emtia varlıklarının fiyat performansını etkileyebilecek güce sahip. Çin ekonomisindeki düşük büyüme göstergeleri altın talebini de olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca 2014 yılında Hindistan'ın ekonomik büyümesinin yavaşlaması bekleniyor."

''ALTINDA TREND DÜŞÜŞTE''

Johns Hopkins Üniversitesi'nden ekonomist Steve Hanke de altında trendin aşağı yönlü olduğunu belirterek, yılın ilk gününde altın fiyatlarının bir miktar artış gösterdiğini, trendin düşüş yönünde olduğunu belirtti. ABD Merkez Bankası Fed'in 85 milyar dolar değerinde aylık tahvil alım programını azaltma yönünde adım atması, ABD'deki mevcut ekonomik verilerin tahvil alımının azaltılmasındaki hızı da belirleyebileceği yönündeki beklenti, altın fiyatlarının da düşüş trendini sürdürmesine neden oluyor.

DÜNYA ALTIN KONSEYİ OLUMLU

Dünya Altın Konsey'inin Londra merkezi ise altın piyasasında talep görünümüne ilişkin daha olumlu görüşlere sahip olduklarını belirterek, şu açıklamayı yaptı: "Geçen yıl itibariyle altın piyasasında Batı'dan Doğu'ya doğru talep kaymasını gözlemledik. Hindistan hükümetinin cari açığını kontrol altına almak için kısıtlaması altın piyasasında ciddi etki yarattı. Çin'de ise halen insanların altınla yeni yükselen bir sınıfın olması sebebiyle duygusal bir bağ var. Bu yüzden son yıllarda Çin'de altın talebinde ciddi artış görüldü. Çin'deki orta sınıfın altın talebi 2014'te güçlü seyretmeye devam edecektir."

Duke Üniversitesi Uluslararası Ekonomi Profesörü Harvey: "Altın fiyatlarında ciddi düşüşlerin yaşanması çok daha olası"

Ekonomist Hanke: "Altında trend aşağı yönlü"