Amerikalı hukuk firması: Gülencilerden tehdit alıyoruz
AA

amsterdam hukuk

Amsterdam & Partners LLP hukuk firmasının yöneticisi Robert Amsterdam, Washington'daki Ulusal Basın Kulübü'nde, Paralel Yapı'nın ABD'deki sözleşmeli (charter) okullarıyla ilgili yolsuzlukları ele alan bir basın toplantısı düzenledi.

Amsterdam, daha önce Pennsylvania ve Kaliforniya'da aynı konuyla ilgili açtıkları davaların ardından önümüzdeki pazartesi günü Teksas eyaletinde 3. dava dilekçesini vereceklerini kaydetti.

Paralel Yapı'nın ABD’deki eylemlerine ilişkin ilk bulgularını paylaşmak üzere bir basın toplantısı düzenlediğini kaydeden Amsterdam, "Bugüne kadar Gülen’in taktiklerini inkar eden Amerikalılar artık bu süreci araştırmakla sorumludur." dedi.

Paralel Yapı'nın ABD'deki sözleşmeli okullarıyla ilgili olarak birçok eyalette çok sayıda öğretmen, veli ve denetçi ile görüştüklerini anlatan Amsterdam, "Açık olarak söyleyebilirim ki Gülen’in ABD’de yaptıkları tamamen tutarsızdır. ABD’ye ilk gelişinde güçlü bir okul ağına sahip olmakla övünen Gülen, buraya gelince bu argümanını tamamen değiştirdi." şeklinde konuştu.

Gülen'in artık bu okullarla ilgili bir sorumluluk üstlenmediğini, okulların da kendilerinin Gülen'le bağını inkar ettiklerini vurgulayan Amsterdam, "Okul yöneticileri aynı yalanı söyleyerek, 'Gülen’le ilgimiz yok, sadece ondan ilham aldık' diyorlar." dedi.

Bu hukuk süreçteki asıl meselesinin, Gülen suç örgütünün kendisiyle ilgili olduğuna vurgu yapan Amsterdam, "Gülenciler Amerikan çocuklarının eğitimlerine odaklanmak yerine burada yönetimde kendilerine etki alanı oluşturmak için çalışıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Magnolia Okulları'nın finansal işlemlerinin yüzde 70'inde düzensizlikler var"

Magnolia Okulları'yla ilgili çok sayıda denetlemenin yapıldığını aktaran Amsterdam, "Bu okullardaki finansal işlemlerin yüzde 70’inde düzensizlikler var." dedi.

Söz konusu okulların kendi aralarında da birtakım işler yürüttüklerine dikkat çeken Amsterdam, 2009 yılında Magnolia Okulları'nın CEO’su olarak işe alınan bir kişinin, 2011-2012 eğitim yılında bir firma ile 700 bin dolarlık bir kontrat imzaladığını ve aynı yılın sonunda bu kişinin, sözleşme imzaladığı firmanın başına geçtiğini ifade etti.

Pazartesi günü Teksas'ta verecekleri dava dilekçesinin Paralel Yapı ile bağlantılı Solidarity adlı şirketle ilgili olduğunu dile getiren Amsterdam, 2003-2009 arasında (Paralel Yapı'ya ait) Harmony Okulları'nda çalışan ve daha sonra Solidarity adlı şirkete geçen bir yöneticiye (2 yıl içinde) toplamda 22 milyon dolarlık müteahhitlik işinin verildiğini kaydetti.

"Gülenciler Türkiye'de yaptıklarını ABD'de de yapmaya çalışıyor"

Paralel Yapı unsurlarının kendini gizlemekte "başarılı" olduğunu kaydeden Amsterdam, Gülencilerin Türkiye'de yaptıklarını ABD'de de yapmaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

ABD Kongresi'ndeki birçok senatörün Türkiye'ye Paralel Yapı tarafından seyahatlere götürüldüğünü hatırlatan Amsterdam, bu konunun Kongre'de de artık bir rahatsızlık sebebi olduğunu ve "bir senatörün Gülencilerden aldığı parayı iade ettiğini" kaydetti.

Magnolia Okulları'nın son dönemde yaptığı 8 başvuruyu, kendilerinin hukuki adımlarının ardından geri çektiğini belirten Amsterdam, "Bu okullardaki finansal düzensizlikleri bildikleri için yeni başvurularını geri çektiler." dedi.

"Gülencilerin ABD'de de askeri kurumlara girmek üzere çalıştıkları" yönünde bilgilere ulaştıklarını ifade eden Amsterdam, kendi okullarındaki çocukları Paralel Yapı'ya katılmaları konusunda ikna etmeye çalıştıklarını da kaydetti.

"GÜLENCİLERDEN TEHDİT ALIYORUZ"

"Gülencilerden düzenli olarak tehdit alıyoruz" diyen Amsterdam, aynı şekilde bu okullardaki öğretmenlerin de baskı altında olduğunu, istenen şeyleri yapmamaları halinde akademik not ile tehdit edildiklerini dile getirdi.

ABD "derin devletinin" Paralel Yapı'ya destek vermediğini söylemenin mümkün olmadığını belirten Amsterdam, "Gülenciler sürekli daha fazla avukat ve hukuk firması tutarak ABD'de kendileriyle ilgili ortaya çıkan soru işaretlerinin üstünü örtmeye çalışıyor" şeklinde konuştu.

ABD'de birçok kademede insana Paralel Yapı'nın ödeme yaptığını ve bunlarla hukuki olarak mücadele etmenin kolay olmadığını ifade eden Amsterdam, "ABD'de başlarda daha sempati ile bakılan bu yapıyla ilgili son dönemde rahatsızlıklar arttı. Ben, Paralel Yapı ile ilgili mücadelede hukuki anlamda başarıya ulaşacağımıza inanıyorum." sözleriyle konuşmasını bitirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)