Artvin Barajı ve HES yarın hizmete girecek
AA

artvin

Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri olan ve yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı, yarın törenle hizmete girecek. Barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle hizmete alınması bekleniyor. Artvin Valisi Kemal Cirit, 2010'da temeli atılan ve 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES'in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehri'nin dördüncü gerdanlığı olacağını söyledi.

350 BİN KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Artvin Barajı'nın ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar 26 bin kilovatlık enerji üretimi ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Cirit, "Artvin Barajı ve HES projesi, Orta Çoruh Havzası'nda ve Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Proje, 332 megavat kurulu gücü, yıllık 1 milyar 26 kilovat saat yıllık enerji ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacaktır" dedi.

Artvin Barajı ve HES yarın hizmete girecek VİDEO

"1 MİLYAR 486 MİLYON LİRAYA MAL OLDU"

Çoruh Nehri'nde faaliyet yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES'lerin yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES'lerin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzası'ndan karşılanacağı ifade eden Cirit, "Temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip olan Artvin Barajı ve HES inşaatı yaklaşık 1 milyar 486 milyon liraya mal oldu. Yusufeli ilçesine bağlı Narlık ve Zeytincik köyleri sınırları içerisinde inşa edilen baraj, yaklaşık 3 ay önce su tutmaya başladı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip olan beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşuyor" diye konuştu. Vali Cirit, Artvin Barajı ve HES inşaatında çoğunluğu yöre insanından olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)