Askeri sırlar Atina'ya sızmış

Askeri casusluk ve şantaj soruşturmasında dün adliyeye 12 zanlı getirildi. 4 kişi savcılıkça bırakıldı. 8 kişiden 4'ü asker 3'ü TÜBİTAK görevlisi 7 kişi ise tutuklandı. Bir kişi tutuksuz yargılanacak. Önceki günkü 9 muazzafla tutuklu muvazzaf sayısı 12 oldu.

2 AMİRAL 8 KASIM'DAN SONRA ADLİYEDE
Dün tutuklanan isimlerin emekli Albay İbrahim Sezer, muvazzaflar Ekrem Saltuk Baysal, Deniz Mehmet Irak, Burak Çetin ile TÜBİTAK'ta görevli Yücel Çipli, Merdan Metin ve M. Seyfettin Alevcan olduğu açıklandı. Soruşturma kapsamında Tuğamiraller Şafak Yürekli ve F. Can Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 14 zanlı ise, 8 Kasım'dan sonra adliyeye getirilecek.

TATBİKATLAR VE HAREKAT PLANLARI
Casusluk şebekesi, Marmaris-Aksaz Deniz Üs Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Deniz Harp Komutanlığı'na ait karargahlardan belge sızdırmış. Kozmik belgeler arasında tabikatlar, harekat planları var. Bazı birliklerin nöbet yerleri ve güvenlik kamera noktalarının gösterildiği krokiler in de bulunduğu belgelerden bazıları savaş durumunu simüle eden harp oyunlarına ait. Yunanistan'la olası bir savaşın planları da sızan belgeler arasında.

POLİS YUNAN KADIN AJANIN PEŞİNDE
Amerika ile Rusya arasındaki ajan Anna Chapman gibi Türkiye ile Yunanistan arasında gizli askeri belgelere yönelik bir Yunan kadın ajanın casusluk yaptığı, çetenin sızdırdığı bilgiyi bu kadın ajan üzerinden Yunanistan'a aktarıldığı iddia edildi. Türk polisi, bu Yunan kadın ajanın peşinde.

YAKA KAMERASIYLA CASUSLUK HİZMETİ
Operasyonlar kapsamında yapılan aramalarda gizli kamerayla çekilen çok sayıda görüntü bulundu. Kocaeli'nde bulunan Cengiz Topel Birliği'ne ait tüm yol ve binaların görüntüsü de bunların arasında. Ayrıca hangarlar ve icinde bulunan uçaklarda gizli kamerayla cekilmis. Çetenin bunu yakalarına taktıkları gizli kameralarla yaptığı öğrenildi. Çetede, ele geçen belgeler arasında Havelsan'a ait bilgiler ve müşterilerinin isim ve numaraları da var. Operasyonda elektronik harp projesine ait belgeler ile Milli güvenlik için çok önemli bir plan da bulundu. Savcılığın sorusuna cevap gönderen Genelkurmay planın yüksek gizliliğe sahip olduğunu bildirdi. Çetenin bilgileri tek merkezde topladığı öğrenildi.

ASELSAN'daki ‘üç intihar' dosyası savcıda
Fuhuş ve şantaj şebekesinin TUBİTAK, ASELSAN, HAVELSAN, Sivil Savunma Müsteşarlığı gibi Devletin önemli projelerini yürüten kurumlara sızmaya çalıştığının ortaya çıkmasının ardından soruşturmayı yürüten birimler, Aselsan'ın üç mühendisi Hüseyin Başbilen, Halim Ünsem Ünal ve Evrim Yançeken ölümleri ile ilgili dosyayı istedi. İntihar açıklaması yapılan ölümlerin nedeni olarak mühendislerin üzerinde çalıştıkları kritik projeler olduğu da iddia edilmişti. 9 ilde yapılan fuhuşoperasyonda ele geçirilen bazı belgeler bu ölümleri yeniden gündeme getirdi. Soşruiturmayı sürdüren birimler dün resmi yazı ile bu ölümlerin dosyalarını istedi. (Star)