Aspir nedir?
ensonhaber.com

Aspir devedikenine benzeyen, Amerika, Meksika ve Hindistan gibi ülkelerde daha ağırlıklı olarak yetişen bir bitki türüdür. Aspir ülkemizde de son yıllarda yetiştirilmeye başlanmıştır. Özellikle Eskişehir'de ciddi bir Aspir tarımı yürütülmektedir.

Yalancı safran olarak da adlandırılan Aspir, insanların yetiştirmiş olduğu en eski bitkilerden biridir. Aspir bitkisi, genelde preslenme yöntemiyle bitkisel yağ elde edilerek kullanılır. Aspir yağı, Hindistan ve birçok ülkede zeytinyağı ve ayçiçek yağına alternatif olarak yemeklerde yaygın şekilde kullanılmaktadır. Bitki devedikeni ve ayçiçeği bitkisine benzerliğiyle bilinmektedir. Aspir, sarı turuncu bir renge sahip bir bitkidir.

Aspir nedir?

ASPİR NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Aspir bitkisinin sağlığa inanılmaz faydaları olduğu öne sürülmektedir. Özellikle kalp sağlığına karşı iyi geldiği belirtilmektedir. Aspir bitkisi, insan vücudu için faydalı olan omega-6 yağ asitleri bakımından zengin bir içeriğe sahiptir. Omega 6 bakımından zengin bir bitki olmasından dolayı, kalp krizi, felç gibi sağlık sorunlarına karşı iyi gelir. Bir çok bitki gibi Aspir’in de kolesterolü düzenleyici etkisi olduğu söylenmektedir.

ASPİR DİYABET HASTALIĞINDA DA KULLANILABİLİR Mİ?

Aspir, birçok sağlık alanında faydalarıyla anılmaktadır. Diyabet hastaları için faydalı bitkilerden biri de Aspir oalrak işaret edilmektedir. Aspir yağı ya da çayı, insülin direncini dengelemek ve kan şekerini belirli bir düzeyde tutmak için kullanılabilir diyen görüşler bulunmaktadır. Diyabet hastalığının gelişimini de engelleyen bir etkisi olduğu düşünülmektedir.

ASPİR'İN ZAYIFLAMAYA ETKİSİ VE ASPİR YAĞI

Aspir, özellikle son yıllarda zayıflamaya yardımcı bitkiler arasında ciddi olarak anılmaya başlanmıştır. Zayıflamaya yardımcı olan ürünler sektörünün sürekli yeni ürün bulma arayışlarına bağlı olarak Aspir de bu rüzgardan hakettiği etkiyi almış bir bitkidir. Omega-6 yağ asitleri bakımından zengin bir içeriğe sahip olan aspir, vücutta yağ depolanmasına izin vermez. Yağ yakımı sağlar. Sebze yemeklerinin pişirme aşamasında aspir yağı kullanılarak bitkiden bu alanda yararlanılabilir.  Aspir, E vitamini bakımından zengin olmasından ötürü hücrelerin korunmasını sağlayan antioksidan bakımından zengin bir bitkidir. Bilindiği üzere E vitamini, vücudumuzda bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek birçok hastalığa karşı kalkan görevi yapar.

ASPİR ADET SANCILARINDA DA ETKİLİ Mİ?

Aspir, mens dönemlerinde ya da halk arasında kullanılan tabirle adet periyotlarında da kadınların bu özel günleri rahat geçirmelerine olanak tanıyacak etkilere sahip olarak işaret edilmektedir. Aspir'in, adet döneminde dalgalanan hormonları dengeleyici bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir.

ASPİR DEPRESYON VE UYKU PROBLEMLERİNDE KULLANILIR MI?

Aspir’in, ruh sağlığımız için faydalı olduğu iddiası da yer almaktadır. Aspir, depresyon ve stres nedeniyle yaşanan sıkıntıları gidermek için de kullanılabilir diyenler bulunmaktadır. Aspir, vücudumuzda serotonin hormonunun üretimini artıran bir bitkidir. Uyku problemlerine karşı çay şeklinde hazırlanarak kullanılabileceği belirtilmektedir.

SİNDİRİM SİSTEMİNE FAYDALARI

Faydalarını saya saya bitiremeyeceğimiz Aspir’in sindirim sistemini destekleyici etkisini de es geçemeyiz. Bunun için Aspir’in, çay ya da yağından faydalanılabilir. Mide fonksiyonlarını düzenlediği belirtilmektedir. Mide problemleri için Aspir yağından 1 gram kadar 1 litre suya eklenip gün boyu bu su içilebilir. Aspir’in dalak ve karaciğer büyümesine karşı iyi geldiği de öne sürülmektedir.

ASPİR CİLT VE SAÇLARIMIZA İYİ GELİR Mİ?

Birçok faydasını sıraladığımız Aspir bitkisi, saç ve cilt sağlığı için de kullanılabilir. Aspir, içerdiği yüksek yağ oranı sebebiyle saç derisi ve saç yapısının korunması için oldukça faydalıdır. Saç köklerini kuvvetlendirir, kafa derisinde kan dolaşımını arttırır. Saç bakım ürünlerinde bu anlamda faydalı olduğu için sıkça tercih edilmektedir. Cilt dokusunu geliştirmek adına aspir bitkisinden yararlanılabilir. Cilt gözeneklerinin açılmasını sağlar. Sivilce, siyah nokta gibi cilt problemlerine karşı iyi gelir. Cilt hücrelerini yenileyici etkisi bulunmaktadır. Anti-aging etkisinden ötürü yaşlanma belirtilerini azaltır ve genç bir görünüme sahip olmanızı sağlar.

ASPİR'İN PROSTAT VE MEME KANSERİNE FAYDA İDDİASI!

Prostat ve meme kanserine karşı faydalı bir bitki olduğu da söylenen Aspir’in afrodizyak etkisi de bulunmaktadır. Aspir’den cinsel aktiviteyi arttırmak için faydalanılabilir iddiası seslendirilmektedir. Menopoz dönemi ve sonrasında yaşanan bir dizi sıkıntıya karşı Aspir çayının oldukça pozitif katkılar sağladığı belirtilmektedir.

ASPİR BALGAM SÖKTÜRME ÖZELLİĞİNE DE SAHİP MİDİR?

Aspir bitkisi, göğüs tıkanıklığı, nefes darlığı gibi şikayetlere karşı etkili bir çözüm müdür bilinmez, lakin birçok kişi bu konuda yaygın bir şekilde bu olumlu kanaate sahip olmuşlardır. Aspir'in, balgam söktürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Bu konuda fayda görmek için Aspir yağ ya da çay olarak kullanılabilir.

ASPİR'İN ZARARLARI NELERDİR?

Aspir, içerdiği yüksek yağ miktarından ötürü biri dizi sıkıntıya sebep olabilir. Kan sıvılaştırıcı etkisinden ötürü ameliyat öncesi ve sonrasında kullanımı risk içerebilmektedir. Tüm destekleyici tıbbi ürünler gibi aspir’i kullanırken de bir uzmandan destek almak büyük bir önem arzetmektedir.

Not: Bu içerikteki bilgiler internet ortamından derlenmiş olup, %100 geçerli bilgiler olarak değerlendirilemez. Lütfen bir uzman hekim ile konuşarak “Aspir nedir? Faydaları ve zararları nelerdir?” sorularına cevap arayınız.