Avrupa'da ayrılıkçılık hareketleri
ensonhaber.com

İspanya'ya bağlı Katalonya artık bağımsız olmak istiyor. "Yüzde 92 bağımsızlığa evet" oyu veren Katalanların referandumu Avrupa'daki ırkçı ve ayrılıkçı hareketlerin bağımsızlık hayalini yeniden gündeme getirdi.

FEODAL AVRUPA HARİTASI

Avrupa feodal toplulukların bir araya gelmesiyle devletleşmiş bir yapıya sahip. Her ne kadar bir ve beraber olarak birlik içinde yaşasalar da zaman zaman bu topluluklardan hep bağımsızlık çığlıkları yükselmekte. Bunlardan en başta geleni Katalonya olurken, bağımsızlık emeline en yakınlaşan da yine onlar oldu.

Avrupa'da ayrılıkçılık hareketleri

Katalonya gibi bağımsızlık hayali kuranlardan diğerleri de İspanya ve Fransa arasında bulunan Bask ve Almanya'daki Bavyera bölgeleri ve elbette İskoçya. Avrupa'nın yeni korkusu ise Katalonya bağımsız olursa devamı da "iplik söküğü gibi" gelir mi düşüncesi.

Avrupa'da ayrılıkçılık hareketleri

Konu ile ilgili araştıma yapan kaynaklar 37 farklı topluluğun bağımsızlığını alması ile oluşacak olan haritayı çizdi. Buna göre Avrupa'da bağımsızlıkların ilanı ile harita feodal orta çağ Avrupa'sına dönüldüğünü gösteriyor. Bağımsızlık dalgasının yayılması durumunda önünü alamayacağından endişe eden Avrupa, olası senaryoya ilişkin yayınlanan haritayı "Orta Çağ Avrupası" betimledi.

Avrupa'da ayrılıkçılık hareketleri

İSKOÇLARDA AYRILIK FİKRİNE SICAK BAKIYOR

Bask ve Bavyera'nın ayrılık fikri gibi İskoçlar da ayrılık düşüncesine ilişkin faaliyetlerde bulunmuştu. 2014 yılında bağımsızlık referandumunda hayır kararı alan İskoçlar, yeniden bağımsızlık referandumunda karar kılmış,  bu yıl içinde onlar da sandık başına gitme kararı almıştı.

Avrupa'da ayrılıkçılık hareketleri