Ayşe Arman: Şeriat kaldırıldı kadınlar baskıdan kurtuldu
DHA

Hürriyet gazetesi yazarı Ayşe Arman, Eskişehir'de bir alışveriş merkezinde kadınlarla söyleşi yaptı. Arman, kadınların hakları için mücadele etmeleri ve seslerini yükseltmeleri gerektiğini söyledi.

"ŞERİAT KALDIRILDI, KADINLAR BASKIDAN KURTULDU"

Arman konuşmasını şöyle sürdürdü: "Peki biz buraya nerelerden geldik? Aslında fena bir yerden geldik. Atatürk öncesinde kadınlar sosyal hayattan tamamen soyutlanmış ikinci sınıf varlıklardı. Ezilen, sömürülen, alınan, satılan, yok sayılan varlıklardı. Yıl 1923. Cumhuriyete kavuştuğumuz yıl. Mustafa Kemal o dönem için aslında kimsenin ağzına almayacağı müthiş bir şey söyledi. 'Dünya yüzeyinde gördüğünüz her şey kadının eseridir' dedi. Bunu 1923'te söylüyor. Kadın erkek ayırt etmeden herkese öğrenim görme imkanı sağladı. Kız çocuklarını özellikle okumayı teşvik etti. Şeriat kaldırıldı. Bu sayede kadın kendini kısıtlayan toplumsal baskıdan kurtulmuş oldu. Medeni kanun kabul edildi. Çok kadınla evlilik yasaklandı. Kadın kuma olmaktan kurtuldu. İmam nikahı kaldırıldı. Kadının hakları kolayca çiğnenemez oldu. Nikaha yaş sınırı getirildi. Boşanma kanun hükmüne bağlandı. Yok öyle boş ol, boş ol yok. 1934'te kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildi."

Ayşe Arman: Şeriat kaldırıldı kadınlar baskıdan kurtuldu

"İMAM NİKAHININ KAPISI YENİDEN AÇILDI"

Bütün bunların Cumhuriyetle olduğunu anlatan Ayşe Arman, bu hakların ileri götürülmediğini, korunmadığını, geriye götürüldüğünü söyledi. Arman, "Demek ki biz haklar bir bir elimizden alınırken yeteri kadar ses çıkaramadık ki biz şimdi bu durumdayız. Kız çocuklarının eğitimden yoksun bırakılması da bir hayli fazla durumda. İmam nikahının da kapısı yeniden açıldı." dedi.

Ayşe Arman: Şeriat kaldırıldı kadınlar baskıdan kurtuldu

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)