Bağdat'tan Erbil'e 3 gün uyarısı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde yapılan bağımsızlık referandumuyla ilgili pek çok ülkeden tepkiler gelmeye devam ediyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi de referandumu yapan yetkililere karşı gereken tedbirleri artıracaklarını söyledi.

"SINIR KONTROLLERİ VERİLMESSE HAVA UÇUŞLARI DURUR"

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, sınır kontrollerinin 3 gün içerisinde Bağdat'a verilmemesi halinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) çift yönlü tüm uluslararası hava uçuşlarını durduracaklarını bildirdi.

Bağdat'tan Erbil'e 3 gün uyarısı

"MÜZAKERELERDE BULUNMAYACAĞIZ"

İbadi, düzenlediği basın toplantısında, "Referandumun tüm Irak ve IKBY'ye olumsuz etkileri olacak. Bu tek taraflı bir adımdı, bununla ortaklık anlayışıyla ve uluslararası irade dinlenmedi. Irak'ın birliği ve egemenliğinden asla taviz vermeyeceğiz. Referandumun sonucuyla ilgili müzakerelerde bulunmayacağız." dedi.

TÜM KARA VE HAVA SINIR KAPILARI MERKEZDEN YÖNETİLECEK

Bazı Kürt yetkililerin Irak vatandaşları arasında nefret duyguları yaydığını belirten İbadi, "Özellikle Kürt vatandaşlarımız olmak üzere hiçbir vatandaşımızın onuruna dokunmayız." dedi.

Merkezi yönetimin yetkilerini ülkenin her yerinde uygulayacağını söyleyen İbadi, federal bütçenin anayasaya göre merkezi yönetime geri dönmesi gerektiğinin altını çizdi. İbadi ayrıca tüm kara ve hava sınır kapılarının merkezi yönetimin denetimine geçmesi kararı aldıklarını ifade etti.