Bakan Şimşek: Enflasyon 2016'da hızlı düşebilir
AA

mehmet şimşek

"Yarının Kurulması-Hedef 2023" başlığını taşıyan Forum İstanbul 2015'in ikinci günü açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl Türkiye'nin yüzde 2,9 büyüdüğünü, sadece kuraklık olmasaydı büyümenin en az yüzde 3,5 olacağını belirterek "Büyümeye bakıldığında yılın ikinci yarısında iç talepte iyileşmenin hızlanacağını düşünüyorum" dedi.

YUNANİSTAN'IN KAYNAKLARI KISITLANACAK

Düşük ihtimal de olsa aşağı yönlü risklere değinen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Avrupa Merkez Bankası (ECB) ciddi bir parasal genişlemeye gitti. Yunanistan kaynaklı bazı riskler konuşuluyor ama kolay kolay ne Yunanistan'ın AB'den çıkışına izin verileceğini ne de Yunanistan'ın kaynaklarının kısıtlanacağını tahmin ediyorum. Muhtemelen yeni Yunan Hükümeti son derece popülist idi. Bu tuzağa düştü. Bunun sıkıntılarını yaşıyor. Bu popülizmden vazgeçmek zorunda kalacak ve realist bir teklifte Avrupa da bu durumu idare edecek."

ENFLASYON 2016 YILINDA HIZLI DÜŞEBİLİR

Şimşek, Türkiye'de işsizlik oranına mevsimsel etkilerden arındırılmış olarak bakıldığında son 1 yıl içerisinde 1 puanlık artış olduğunu söyledi.

Bunun temel nedeninin iş gücüne katılım oranının yüksekliği olduğunu ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enflasyon çok uzun yıllar yüksek seyretti. Ama hedefimiz düşük tek hane. Tabii ki geçici bazı faktörlerin etkisiyle enflasyon geçen sene yükseldi ve bu yıl tekrar düşüş trendinde. Çekirdek enflasyona bakarsanız şu anda yüzde 7,1. Muhtemelen enflasyon bu çerçevede en azından bu sene için böyle gidecek diye düşünüyorum. Enflasyonu etkileyebilecek birkaç faktör var. TL'deki değer kaybı olumsuz ve gıda fiyatları yüksek seyretmeye devam etti. Ekim-nisan arasında milimetreye düşen yağış miktarına baktığımız zaman geçen seneye göre yüzde 60'ın üzerinde bir artış var. Uzun vadeli Türkiye ortalamalarına göre de yüzde 12'lik artış var. Bu sene yağış açısından, tarımsal hasıla açısından son derece olumlu bir yıl olacak, eğer don olayı yaşanmazsa. Yılın ikinci yarısında bunun gıda fiyatlarına yansıyabileceğini düşünüyorum. Dolayısıyla gıda fiyatları enflasyonu aşağı çekecektir, her ne kadar ilk çeyrekte olumsuz etkilese de. Baz etkisi olumlu, iç talep ılımlı, emtia fiyatlarında bir düşüş söz konusu, bir de iyi bir tarım yılı olması halinde gıda fiyatlarının etkisiyle yılın ikinci yarısında düşüş trendini koruyabilir. Enflasyonda özellikle 2016 yılında çok daha hızlı bir düşüş görebiliriz. Piyasadaki belirsizliklerin azalmasıyla birlikte inanıyorum ki bu yansıyacak."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)