Bakan Şimşek’in ÖTV zammı açıklaması

Bakan Şimşek’in ÖTV zammı açıklaması

Sigara, alkollü içki, cep telefonu, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobillerde ÖTV oranları artırıldı.

ÖTV RAKAMLARI DAHA DA ARTIRILDI

Resmi Gazete'de yer alan Bakanlar Kurulu kararına göre sigara, alkollü içki, cep telefonları, elektrikli araçlar hariç 1,600 cc üzeri otomobiller ve yük taşımacılığında kullanılan araçlarda ÖTV oranı bugünden itibaren artırılırken, kabul kredili vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatta KKDF oranı yüzde 6'ya çıkarıldı.

MEHMET ŞİMŞEK: ZAM YAPTIK ÇÜNKÜ..

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV artırımıyla ilgili yaptığı açıklamada cari açığa işaret etti. Şimşek, ‘Toplam gelir beklentimiz bu tedbirlerden 5.5 milyar TL. Bunun yaklaşık 771 milyon TL. Tütün mamullerinden 2 milyar TL. Cep telefonlarından 660 milyon TL. KKDF oranlarının artışından 350 milyon TL. KKDF'nin artırılması tamamen cari açığa yönelik. Cep telefonlarındaki ÖTV de tamamen cari açığa yönelik bir tedbir. MTV'deki artış haksız rekabeti önlemeye yönelik. Tütün mamulleri tamamen bir güncelleme. Bu artışları bir vergi artışı ve bir zam olarak görmemek lazım. Tamamen güncelleme olarak görmek lazım. Bütün harcamalarımız en az deflatör olarak artıyor. Bazı sosyal harcamalarımız bunun çok ötesinde artıyor. Maktu vergilerin sabit kalmasının bu vergilerin değerini düşürmesi nedeniyle bu düzenlemeleri yaptık' diye konuştu.

SİGARADA KULLANILAN TÜTÜNÜN YÜZDE 80'İ İTHAL

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise, ‘Sigarada kullanılan tütünün yaklaşık yüzde 80'i ithal. Otomobilde ise asıl en çok sürüm yapan Türkiye'de de ağırlıklı olarak üretilen 1.6'nın altında motor hacmine sahip araçlarda ÖTV değişikliği olmadı. 1.6 ve üzerindeki otomobillerde fiyata yansıma yüzde 12.5. 2'nin üzerinde motor hacminde ise yüzde 25'lik bir fiyat etkisi var anahtar tesliminde.' dedi.