Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bahar şenliği
ensonhaber.com

Toplumun hastalara yönelik önyargılarının yıkılması, damgalama ile mücadele, evinden, ailesinden, dostlarından uzak olan hastaların sosyal ortamda bulunmaları amacıyla düzenlenen BRSHH 10. Geleneksel Bahar Şenliği renkli görüntülere sahne oldu.

Hastalar, hasta yakınları, hastane çalışanları sağlık yöneticileri ve çok sayıda davetlinin katıldığı şenlikte tüm katılımcılar keyifli bir gün geçirdi.

Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bahar şenliği

İLHA ŞEŞEN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Bahar Şenliği kapsamında sahne alan Ünlü Sanatçı İlhan Şeşen büyük ilgi gördü. Hastanenin Gün Işığı Bahçesi’ nde gerçekleşen 10. Geleneksel Bahar Şenliği kapsamında Stafet Yarışları (Spor Yarışları), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı Gösterisi, Gündüz Halk Oyunları Ekibi Gösterisi, Gündüz Hastanesi Üyesi Abdulkerim Yalın Konseri ve Pink Freud Müzik Grubu Konseri düzenlendi.

Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bahar şenliği

"ŞENLİĞİN ANA HEDEFİ DAMGALAMAYI AZALTMAKTIR"

BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt şenliğin ana amacının damgalama ile mücadele olduğunun altını çizerek; “Önemli bir yaramız da damgalanma maalesef, hastalarımız toplum tarafından damgalanarak ön yargılara maruz kalıyor ve toplum dışına itiliyorlar, bu şenliğin ve çalışmalarımızın ana hedefi damgalamayı azaltmaktır.” dedi.

Doç. Dr. Erhan Kurt basına yaptığı açıklamada 10. Geleneksel Bahar Şenliği ile ilgili bilgilere yer verdi: “On yıl önce Gündüz Hastanesi ve Rehabilitasyon Merkezi’miz tarafından başlatılan Geleneksel Bahar Şenliği serüvenini her yıl biraz daha geliştirerek devam ettiriyoruz. Bahar Şenliği’mizin amacı; hastalarımızla, hasta odası, klinik ve ayaktan tedavi üniteleri dışında birlikte olmanın tadına vararak kısa bir eğlence molası vermektir. Üyelerimiz kişisel yetenekleri doğrultusunda şiir yazmakta, resim yapmakta, el maharetiyle olabilecek sanat eserleri ortaya çıkarmaktadır. Bugün burada, hastalarımızın tiyatro, müzik, resim, halk oyunu gibi sanatın değişik alanlardaki yeteneklerini görme imkânı bulduk. Psikiyatri hastasının da üretken olabileceğini gösteren pek çok aktiviteye hep birlikte şahit olduk.”Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bahar şenliği

"EVLERİNE KAPATILAN HASTALARIMIZIN TEDAVİLERİ DOĞAL ORTAMLARINDA YAPILACAK"

Geleneksel Bahar Şenliği’nin ve hastanenin toplum temelli psikiyatri modelinin hayata geçirmesinin bir yansıması olduğundan bahseden Doç. Dr. Kurt sözlerini şöyle devam etti:

“Ülkemizde hızla gelişen ‘Toplum Psikiyatrisi Modeli’ hastanın toplumdan izole edilmeden, sosyal becerilerini devre dışı bırakmadan iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlamaktadır. Model tam olarak ve bütün ayaklarıyla kurulduğunda, ülkemizdeki bütün hastaların, toplum dışına itilmeden ve insan olmaktan kaynaklanan haklarını yitirmeden nitelikli tedavi görebilme imkânı yakalanacaktır. Bu merkezler sayesinde evlerine kapatılan hastalarımızın tedavileri doğal ortamlarında yapılacak, çeşitli uğraşlar ve eğitimlerle hastalıklarının olumsuz sonuçlarıyla daha kolay başa çıkmaları sağlanacaktır.”

Bakırköy Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde bahar şenliği

Bakırköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Uzman Doktor Cenk Varlık BRSHH Gündüz Hastanesi’nden ve hastanede kişinin ihtiyacına özel hazırlanan programlardan bahsetti;

“Şizofreni başta olmak üzere bilişsel, yönetsel ve sosyal beceri alanlarındaki yıkıcı etkisi nedeniyle yeti yitimi ile giden ağır ruhsal bozukluklara sahip hastaları tedavi amacıyla kabul ediyoruz. Sekiz yüz hastamıza gerek ilaç tedavisi gerek toplum entegrasyonu açısından müdahaleler yapılmaktadır. Bireysel danışmanlık hizmetleri yanında hasta ve ailelerine yapılandırılmış grup psikoeğitim programları uygulanmaktadır. Çeşitli sebeplerle evden çıkamayan hastalarımıza gezici ekibimiz tarafından ev ziyareti düzenlenmekte ve tedavileri ekibimiz tarafından evlerinde yapılmaktadır.

Hastalığa bağlı kayıpların yeniden kazandırılabilmesi için hastalarımıza, vaka yöneticisi ve psikiyatri uzmanının birlikte belirlediği atölyelerde iş uğraş tedavisi uygulanmaktadır. Bu tedaviyle kişinin ihtiyacına özel olarak tasarlanmış bilişsel yeniden yapılandırma, dikkat, hafıza, konsantrasyon kusurlarının giderilmesi, iletişim becerilerinin arttırılması, görev bilinci ve sorumluluk alma davranışının geliştirilmesi gibi hedeflere ulaşılması amaçlanmaktadır.”

DAMGALAMA İLE MÜCADELE VURGUSU

Uzman Dr. Varlık basına yaptığı açıklamada damgalama ile mücadelenin altını çizdi; “Tüm bu çalışmalarımızın yanında hastalarımızın maruz kaldığı damgalanmayla mücadele de, merkezimizin asli görevleri arasındadır. Çalışmalar göstermektedir ki, damgalanmayla mücadelede en etkin yöntem halkın ağır ruhsal bozukluğa sahip bireylerle temasın artırılmasıdır. Bu vesileyle onuncu yılını kutlayacağımız geleneksel Bahar Şenliği etkinliğini düzenlemekteyiz. Hazırlıkları bir yıl boyunca süren etkinliğimiz kapsamında çeşitli branşlarda eğitmenler ve sağlık çalışanlarımızın gözetimi altında yer alan hastalarımız mükemmel bir şölen hazırladı. Sonuç olarak; bu hazırlıklar kapsamında dahil oldukları rehabilitasyon programında derslere zamanında gelerek, ekiple çalışma düzenine uyarak, bize bu muhteşem gösteriyi sunan hastalarımıza öncelikle teşekkür etmek isterim.”