Beynindeki tümör yüzünden boyu uzuyor
DHA

Suriye'de iç savaş başlayınca 7 kardeşi, anne ve babası ile birlikte 2012'de Türkiye'ye gelerek Osmaniye'deki çadırkente yerleşen Bayırbucak Türkmeni Cuma Türkmen, çok uzun boyu nedeniyle kamptaki sağlık ekibinin dikkatini çekti.

Beynindeki tümör yüzünden boyu uzuyor

Doktorların kontrol ettiği Cuma Türkmen, boy uzaması nedeniyle Suriye'de tedavi gördüğünü ancak savaş başlayınca bunun yarım kaldığını söyledi.

Beynindeki tümör yüzünden boyu uzuyor VİDEO

TEDAVİ ALTINA ALINDI

Halk arasında 'hipofizer devlik' olarak tanımlanan 'gigantizm' rahatsızlığı saptanan Cuma Türkmen, kamptaki doktorların yönlendirmesiyle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Endokrinoloji Servisi'ne başvurdu. Ayakkabı numarası 54 olan Cuma Türkmen, tedavi altına alındı.

Beynindeki tümör yüzünden boyu uzuyor

TEDAVİ OLMAZSA UZAYACAK

Cuma Türkmen'in tedavisini gerçekleştiren Prof. Dr. Murat Sert gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi: "Cuma Türkmen, bizim yaklaşık 2 yıldır takibimiz altında. Rahatsızlığı toplumda çok sık görülen hastalık değil. Hipofiz bezindeki tümöre bağlı, aşırı büyüme hormonu salgılanmasına bağlı bir hastalık. Hastamızın rahatsızlığı 5 yaşlarında başlamış. Büyüme kıkırdakları henüz kapanmadan hastalığı başladığı için boyu uzuyor. Bu tedavi edilmezse aşırı boy uzamasının yanında eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, kalp fonksiyonlarında olumsuz etkilenme gibi sorunlar yaşanıyor. Ayrıca toplum içinde hasta kendini rahat hissetmiyor.

Beynindeki tümör yüzünden boyu uzuyor

TEMEL HEDEF HASTANIN BÜYÜMESİNİ ENGELLEMEK

Sert sözlerini şu şekilde sonlandırdı, "Bu hastalık bir toplumda bir milyonda 2-3 kişide görülür. Bu rahatsızlık nedeniyle tıp literatürüne geçen kişinin boyu 2 metre 74 santimdir. Bizim hastamız da tedavisi olmazsa uzayacak. Biz büyümesini istemiyoruz. Temel hedefimiz hastanın büyümesini durdurabilmek. İlaç ve iğne gibi tedavileri var. Büyüme hormonu salgılayan hipofiz bezindeki tümörünü çıkartmak istiyoruz. Suriye'de başarısız ameliyatlar geçirdiği için iş zorlaşıyor. Hastamızın diğer rahatsızlıklarıyla birlikte takibini yapıyoruz."

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)