Beechcraft B-350'ler İsrail heronlarını kızağa çektirdi

Beechcraft B-350'ler İsrail heronlarını kızağa çektirdi

Terörle mücadelede kullanılan İsrail yapımı 'heron'lardan bölgede yeterli verim alınamaması üzerine devreye sokulan B-350 gözetleme uçakları, terör bölgesinde kuş uçurtmadı. Yeni Şafak gazetesinden Tahir Alperen'in haberine göre, Kara Kuvvetleri (KKK) Komutanlığı'nın kiralık olarak kullandığı 3 adet Beechcraft B-350 uçağı, tüm yıl boyunca her türlü hava şartında uçuş yaptığı bölgede birçok terör olayının engellenmesinde 'elektronik istihbarat' sağladı. HD kalitesinde görüntü kaydı yapabilen kameralar sayesinde yerden yaklaşık 10 kilometre yukarıda yüksek irtifada bile mağaraların yerini tespit ederek buradaki hareketliliği bağlı bulunduğu merkeze görüntü olarak ulaştırabiliyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığı aracılığıyla Emniyet Genel Müdürlüğü için B-350 siparişi verildi.

İLK PARTİ MARTTA GELİYOR

Nokta operasyonlar için kullanılacak görüntüye dayalı istihbari bilgi servisi yapabilen Beechcraft B-350 tipi insanlı hava araçları ile güçlendirilecek Emniyet'in hava gücüne mart ayında ilk uçağın teslimatı yapılacak. Toplam 5 uçaktan oluşacak filoya ilk teslimatın arından 7 ay içerisinde 4 tane daha eklenecek. KKK envanterinde 3 adet kiralık uçak bulunurken, geçtiğimiz yıl içerisinde elde ettiği görüntü sayesinde terörle mücadelede önemli sonuçlar veren nokta operasyonlara imza atıldı. Ayrıca kiralama yöntemiyle kullanılan uçakların maliyetinin yüksek olması nedeniyle bundan sonra filolara dâhil edilecek uçaklar için satın alma yoluna gidileceği belirtildi.

YERDEKİ FARENİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYOR

Beechcraft King Air B-350 tipi insanlı uçaklarının, üzerinde bulunan yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde kırsal alanda etkili görüntüler alındığı belirtiliyor. Yere santimetrelerce yaklaşabilen kamera mercekleri sayesinde HD görüntü kaydı yapabilen söz konusu uçakların aynı zamanda yeraltındaki belli bir mesafeye kadar da termal görüntü alabildiği ifade ediliyor.

ÖZELLİKLERİ DAHA ÜSTÜN

Uçakların Elazığ, Van, Ankara, Diyarbakır ve Batman merkezli konuşlandırılacağı belirtildi. Elde ettikleri görüntüleri söz konusu bölgelerde bulunan merkezlere anlık olarak iletecek olan uçakların, her türlü hava şartlarında ve yüksek irtifada uçabildiği ifade edildi. Daha önce kullanılan Heron'lardan çok daha kaliteli görüntü alabilen uçakların en büyük farkı ise, 7 gün 24 saat kesintisiz uçabilmelerinin yanı sıra, ani manevra yapsa dahi görüntü kaybının yaşanmaması olarak gösteriliyor.

OPERASYON TİPİ DEĞİŞİYOR

Alınacak olan yeni uçaklarla birlikte terörle mücadele alanında düzenlenecek olan operasyonlarında tipi değişiyor. Geçtiğimi yıl içerisinde uçuş yaptığı bölgede birçok terör olayının engellenmesinde 'elektronik istihbarat' sağlayan ve başarılı operasyonlara imza atılmasında büyük katkısı olan uçakların alımının tamamlanmasının ardından yapılacak operasyonların noktasal olacağı belirtildi. 30 bin feet yani yaklaşık 10 km yüksekliğe kadar çıkabilen uçaklardan alınacak anlık görüntülerin bağlı bulundukları merkezlere oradan da daha üst komuta kademelerine iletilmelerinin ardından düğmeye basılacak ve nokta operasyonlar gerçekleştirilecek. Böylece operasyonlarda yaşanabilecek can kaybını da minimize edilmesi planlanıyor.