Berberde muhabbet hapis getirdi

Berberde muhabbet hapis getirdi

Yan koltuktaki Savcı Ümit Yaşar Özdemir'in tanıklığıyla 2 yıl ceza aldı. Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatılmasıyla ilgili kararını berberdeki televizyondan izleyerek yorumlayan Ahmet Akyüz, yanında tıraş olan bir savcının iddiaları üzerine mahkemelik olarak Anayasa Mahkemesi üyelerinin gıyabında hakaretten iki yıl hapis cezası aldı. Ceza paraya çevrilip ertelendi.

OLAY NASIL GERÇEKLEŞTİ

Antalya'daki berber muhabbetinden mahkumiyete uzanan ilginç olay, şöyle gerçekleşti: Gıda ticareti yapan Ahmet Akyüz, Anayasa Mahkemesi'nin Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) kapatılmasıyla ilgili kararını açıkladığı 30 Temmuz 2008'den bir gün sonra bir iş seyahati için Antalya'daydı. Türkiye'nin 4.5 aydır merakla beklediği kararın yankıları TV haberlerinde de işleniyordu. Akyüz, berber dükkânında tıraş sırasını beklerken TV'den kapatma talebinin reddedildiği haberini izledi. Sakal tıraşı olmak için sırasını bekleyen Ahmet Akyüz, kendi iddiasına göre kararla ilgili, "11 adet şahıs ülkenin ekonomik anlamda yakın geleceğini uçuruma atacaklardı. Kılpayı kurtardık" cümlesini sarfetti.

DALGA GEÇTİĞİNİ ZANNETTİ

Bu sözlerin ardından tıraş olanlardan biri "Çabuk benden özür dile" dedi. Ahmet Akyüz şaşkın halde vatandaş olarak düşüncelerini söylediğini belirterek, "Ben kimseye hakaret etmedim. Niye özür dileyeyim. Kapatılma kararıyla Türkiye'nin ekonomisinde belirsizlik yaşandı. Onu ifade ettim" dedi. Fakat karşısındaki kişi özür dilemesi konusunda ısrarlıydı. Ahmet Akyüz, "Beyefendi siz kimsiniz?" dedi. O da "Ben Cumhuriyet Savcısıyım benden özür dileyeceksin. Devletin Anayasa Mahkemesi üyelerine şerefsiz dedin" dedi. Ahmet Akyüz, karşısındaki kişinin "Ben savcıyım" demesi üzerine kendisiyle dalga geçildiğini zannederek "Yok ben de Genelkurmay Başkanıyım" diye yanıt verdi. Ancak karşısındaki Cumhuriyet Savcısı Ümit Yaşar Özdemir'di. Savcı Özdemir, Antalya Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı'nı arayarak, ihbarda bulundu.

TANIK "DUYMADIM" DEDİ

Berber dükkânına polisler geldi ve Ahmet Akyüz'ü karakola götürdüler. Ne olduğunu anlayamadan kendisini nezarethanede bulan Ahmet Akyüz, ertesi gün Antalya Adliyesi'nde hâkim karşısına çıktı. Akyüz hakkında, "Anayasa Mahkemesi üyelerine gıyapta hakaret" suçundan dava açıldı. Tanık olarak dinlenen berber İlyas Alnıaçık, "Savcı Ümit Yaşar Bey'i tıraş ediyordum. Elimde makine vardı. Çalışır olması durumda olması nedeniyle ben sanığın konuşmasını duymadım. Ancak Savcı Bey, 'Sen ne diyorsun. 11 kişiye şerefsiz mi' dedin diyerek, özür dilemesini istedi" diye ifade verdi. Şikayetçi olan Antalya Cumhuriyet Savcısı Ümit Yaşar Özdemir mahkemesindeki ifadesinde, "TV'de haberleri izlerken Ahmet Akyüz adlı kişi '11 tane şerefsiz az kalsın memleketi uçuruma götürüyorlardı' deyince özür dilemesini istedim, mahkeme heyetine hakaret edemeyeceğini söyledim. Akyüz, 'ben vatandaşım konuşurum' deyince, durumu nöbetçi cumhuriyet savcılığına bildirdim" dedi. Yargılama sonucunda Akyüz, suçlu bulundu. 2 yıl hapis cezasına çarptırılan Akyüz'ün cezası önce paraya çevrildi sonra da 5 yıl ertelendi.

'ŞEREFSİZ DEĞİL ŞAHIS DEDİM'

Karara tepki gösteren Ahmet Akyüz, hâlâ 2 yıl önce yaşadığı olayın şokunu atamadığını belirterek, şöyle konuştu: "Ben 'şahıs' dedim. Savcı 'şerefsiz' dedin diyor. Üzerime atılı suçu hiçbir zaman kabul etmedim. Eleştirisel açıdan bir konuşma yaptım. Kimseye hakaret etmedim. Ama yargılama sonucunda beş yıl suç işlememe şartıyla verilen cezam ertelendi. Yani ceza aldım. Adli sicilim temizken, işlemediğim bir suçtan adli sicilime bunlar işlendi. Tek suçum düşüncemi söylemek. İnsan konuşurken nerede olursa olsun çevresine bakması gerekiyormuş. Ya savcı varsa, ya yanlış duyarsa insanın başına benim başıma gelenler gibi trajikomik bir olay gelebilir." Sabah