Beşar Esad mı Beşar Esed mi

Beşar Esad mı Beşar Esed mi

ENSONHABER.com/ÖZEL Son dönemde Beşar Esad'ın ismi Esed olarak ifade ediliyor. Yıllardır Beşar Esad olarak bilinen Suriye Devlet Başkanı'nın isminin ifade edilişindeki bu farklılaşmayı Suriye ve Ortadoğu'yu en iyi bilen gazeteciye, Hüsnü Mahalli'ye sorduk.

ARAPÇA'DA ARSLAN ANLAMINA GELİYOR

'Esad' ifadesinin Avrupa devletlerindeki kullanımının uzun bir süre Türkiye'de de kullanıldığına işaret eden Mahalli, Ortadoğu coğrafyasında bu ifadenin 'Esed' olarak kullanıldığına işaret etti. Mahalli, '' Arap ses sisteminde 'e' sesi yok, 'e' ile 'a' arasında bir ses var. Her iki şekilde de anlam değişmediği için farklı şekillerde kullanılabilir." dedi.

Arapçada 'Arslan' anlamına gelen 'Esed' bölgesel ifade farklılığını bir kez daha ortaya koyuyor.

İRAN ÇOK KRİTİK ÖNEMDE

Ensonhaber.com'un Suriye ile ilgili sorularını yanıtlayan Hüsnü Mahalli, Suriye'nin ne Libya'ya ne de Mısır'a benzediğini kaydetti. Ülkenin çok önemli bir konumda olduğuna işaret eden Mahalli, 'Çok bilinmeyenli denklemin en önemli ayaklarından biri İran. İran'ı bölgede kontrol altına alıp ardından Hizbullah'ı yok etmek istiyorlar. Bununla beraber, Filistin'in İsrail karşısındaki konumunu zayıflatma çabası da var' dedi.

Türkiye'nin Suriye'deki demokratik durumla ilgili söz söyleyebildiğini ancak Kuveyt ve Suudi Arabistan konusunda demokrasi vurgusunu yapamadığını kaydeden Hüsnü Mahalli, Beşar Esad'ı bitirme operasyonunun çok fazla başarı şansı bulamayacağını öne sürdü