Beyin sağlığı nasıl korunur

Unutkanlık her yaştan insanın yaşayabileceği bir durum olmakla birlikte, yaşın ilerlemesiyle birlikte kalıcı etki bırakmaya başlayabiliyor.

Hayatın yoğun temposu hastalıkların ihmal edilmesine neden olurken, sağlıklı bir yaşam için tüm vücudumuzun kontrol merkezi olan beyin sağlığının korunması gerekiyor.

Beyin sağlığı nasıl korunur

UNUTKANLIK DOĞALDIR, AMA...

Genelde sinsice başlayan unutkanlığın yarattığı etkileri yaşamın doğal seyrinden ayırmak zordur. Unutkanlık beynin doğal bir işlevidir fakat kişide görülen diğer farklılıkların uzman tarafından doğru değerlendirilip anlamlandırılması çok önemlidir.

Beyin sağlığı nasıl korunur

TEDBİR ALIN

Hipertansiyon, diyabet, kolesterol, yanlış diyet, obezite ve hareketsiz yaşam gibi kalp ve damar sağlığını etkileyen riskler, beyin sağlığını da yakından ilgilendirmektedir. Bu hastalıklar konusunda tedbir almayan ve tedavisini geciktiren bireyleri ileri yaşlarda bunama ve inme riskinin beklediği yadsınamaz bir gerçektir.

Beyin sağlığı nasıl korunur

NASIL KORUNURUZ?

- Sigara ve alkol gibi maddeleri bırakın.

- Hareketli yaşam birçok hastalığı engellediği gibi beyin sağlığını koruma konusunda da ilk sıralarda yer alıyor. Sürekli yapabileceğiniz bir aktivite belirleyin ve bunu düzenli olarak yapın.

- Beslenme tarzınızı beyin sağlığınızı destekleyecek şekilde düzenleyin.

- Stressiz bir yaşam sürmeye çalışın.

- Sağlıklı bir uyku düzeni kurun.

Beyin sağlığı nasıl korunur

BEYİN SAĞLIĞINA İYİ GELEN YİYECEKLER

- Filizler (Yeşil mercimek, brokoli gibi) hafıza için birebirdir.

- Ceviz ve kurutulmuş meyveler tüketin.

- Omega 3 yönünden zengin olan balık, Alzheimer hastalığı riskini azaltır.

- İçerisinde folik asit bulunan ay çekirdeği beynin performansını arttırarak ani felç risklerini azaltır.

- Yeşil çay, beyin fonksiyonlarını koruyan maddeler içerir.

- Kakao, kendinizi iyi hissetmenizi sağlayan endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayarak, stres ve depresyon düzeyinde azalmaya neden olur.