Binali Yıldırım ekonomi paketini açıkladı

V

İşte Yıldırım'ın açıklaması:

Gazze'ye alt yapı ile ilgili temaslar yapıyor. Diğer bölüm de turizm. Turizmde ciddi krizle yıla başladık. Bazı tedbirler aldık ama işe yaramadı. Rusya'dan ziyaretçiler gelmeye başladı. İkincisi de bayram tatilinin 9 güne çıkarılması düşündüğümüzün üzerinde hareketliliğe neden oldu. 2017'ye yönelik tedbirler alıyoruz, yıl sonuna tamamlamış olacağız.

SURİYE'NİN NORMALLEŞMESİ MÜMKÜN

Avrupa Birliği tam üyelik sürecinde yeni bir döneme girdik. Yeni fasıllar açtık. Suriye'nin normalleşmesi mümkündür. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Terörle mücadelede şehirlerde tam hakimiyeti sağladık. En büyük müjde barış güven ve huzurdur. Allah'a şükür terörle mücadelede şehirde tam hakimiyeti sağladık. Kırsalda yoğun çalışmalarımız devam ediyor.

LİCEDE OPERASYON TAMAM

Lice'de çalışmalar bitti. 62 milyon kök kenevir, 36 ton esrar, çalınmış araçlar, el yapımı patlayıcılar hepsi çökertildi. Tabii bütün bu sürecin başlanmasında Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği dirayet var.

Binali Yıldırım: Üretim olacak, iş alanı oluşacak VİDEO

MADDE MADDE YATIRIM TEŞVİK PAKETİ

-Şirket kuruluşlarında damga vergisi diye bir şey var. Damga, resim, harç vesaire... Bunlarda ciddi reform niteliğinde düzenleme yapıyoruz. Diyelim ki bir tane sözleşme yaptınız, bu sözleşmeden 10 nüsha istiyorlar, her birinden damga vergisi alınıyor. Bunu kaldırıyoruz, bir nüshadan verdi mi bitiyor.

-Bireysel emeklilik sistemine dahil olanlara damga vergisi muafiyeti getiriyoruz.

-Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getiriyoruz.

-Uluslararası firmalar yönetimi Türkiye'den yaparsa kurumlar vergisi muafiyeti getirilecek.

-Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçlarını 1 yıl erteliyoruz.

-Yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getirene soru olmayacak karapara olmayacak terör kaynaklı para olmayacak. Paralarını Türkiye'ye getirsinler.

-Yıllardan beri taşımacılık sektörümüzün beklediği bir tedbir alıyoruz. Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsü, bunlar yenilendiği zaman ÖTV'siz alacaklar. Ayrıca sadece yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler için de bu geçerli.

-Terörle mücadelede şehit olan kardeşlerimizin yakınlarından bir tanesinden araç alacağı zaman ÖTV alınmayacak. Şehitlerimize ve geride bıraktığı yakınlarına ne yapsak borcumuzu ödeyemeyiz. Onlar ölü değil, onlar diridir. Onlar bizim kalbimizdedir.

-Şehit yakınlarına devlette iş verme konusu yılda 2 sefer oluyordu, bunu kaldırdık. Allah göstermesin, şehit haberi geldi ve ondan sonra hemen bu haktan yararlanma ve istediği branşına, müktesebatına uygun şekilde, gecikmeden yerine getirilecek.

-Kredi kullanımında gayrimenkul gibi teminatlar vardı. Artık taşınabilir menkul değerler de teminat gösterilebilecek. (Torna tezgahı, CNC tezgahı vb...)

-Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek.

-Dış ticaret erbabımız artık kapı kapı dolanmayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek elden bu işleri yürütecek.

-Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak. Primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.

-Şirket kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak. Yani dükkan açma da dükkan kapatma da kolaylaşıyor.

-İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı hükümlerini 1 yıl öteliyoruz.

-Yatırım ve ihracat kredilerine erişimi kolaylaştırıyoruz. İhracatçılara hususi pasaport (yeşil pasaport) verilecek.

-Yatırım için kullanılan arazilerde 5 yıl emlak vergisi yok.

-Yurtdışında emeklilik hakkını kazananlar 6 aydan az kalırsa araç getiremiyordu. Bunların sorununu da çözmüş oluyoruz.

-Tasarrufa kamuda başlayacağız. Kamuda tasarruf seferberliği başlatıyoruz.

-KOBİ'lere ilave imkanlar var. Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira kadar kredi kullandırabileceğiz.

Başbakan Binali Yıldırım ekonomi paketini açıkladı VİDEO