Çankaya sofrasına Jaguar'la gelen öğrenci temsilcisi

Çankaya sofrasına Jaguar'la gelen öğrenci temsilcisi

Ankara ve İstanbul'da öğrenci protestolarına yönelik polisin sert müdahalelerinin tartışmaları sürerken, dün öğrenci temsilcileri Çankaya Köşkü'ne çıkarak, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi.

Gül'ün, "Öğrenci olaylarından, illegal örgütler faydalanabilir" mesajı verdiği yemeği protesto eden iki ayrı grubun temsilcileri de Köşk'e alındı, ancak Gül'ün sofrasına oturamadı. Bu öğrenciler, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ile görüştürüldü. Gül ile yemek yiyen öğrenci temsilcileri, protestocu öğrencileri "marjinal", protestocu öğrenciler ise yemekteki öğrencileri "cemaatçi" olarak nitelendirdi. Başkent Üniversitesi Öğrenci Temsilcisi Teoman Başal'ın, Gül'e üniversitelerinin kurucu rektörü olan Ergenekon tutuklusu Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın durumunun insan haklarıyla bağdaşmadığını ilettiği, Gül'ün de bu konudaki hassasiyetlerin bilincinde olduğunu söylediği öğrenildi.

Gereğini yapacağız

Gül, dün Ankara'da bulunan 11 üniversitenin öğrenci temsilcileriyle Çankaya Sofrası'nda biraraya gelerek, öğle yemeği yedi. Yemeğe, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Basın Başdanışmanı Ahmet Sever, AB ile İlişkilerden Sorumlu Başdanışman Zeynep Damla Gürel ve Kurumsal İletişim Başkanı Kemal İlter katıldı. Gül, yemekten önce yaptığı kısa açıklamada, kendisinin de bir dönem öğrenci konseyi başkanlığı yaptığını belirterek, "Arkadaşlarınız ne konuşuyorsa, arkadaşlarınızın sorunlarını beklentilerini serbestçe anlatın. Dinleyip gereğini yapacağız" dedi.

Tüm katılımcıları tek tek dinleyen ve not alan Gül'ün geçtiğimiz ay Dolmabahçe'de başlayan daha sonra Ankara Üniversitesi ve ODTÜ'ye sıçrayan protesto ve polis şiddetiyle ilgili olarak ise şu mesajı verdiği öğrenildi:

Apolitik olmayın

"Art niyetli illegal örgütlerin yaşanan olaylardan prim çıkarmaya çalıştığını unutmayın. Bunlardan uzak durmaya çalışın. Apolitik olmayın ama öğrencileri tamamen temsil etmek açısından siyaset üstü davranın." Üniversite temsilcilerinden bazılarının Gül'e öğrenciye karşı şiddetin hiçbir şekilde meşrulaştırılamayacağını, güvenlik önlemlerinin daha anlayışlı alınması ve güvenlik güçlerinin AB standardına gelmesi gerektiğini ilettiği ifade edildi.

YÖK kalksın, burs fiyatları artırılsın

Görüşmeye katılan Hacettepe Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Bahadır, "Gül'ün problemlerimize çözüm bulacağı inancındayız" derken Gül'e iletilen öğrenci sorunlarının şunlar olduğu öğrenildi:

"Harç fiyatlarının yüksekliği, artan üniversiteler nedeniyle eğitimde kalitenin düşmesi, Ankara'da ulaşım ücretlerinin pahalılığı, iş istihdamı olanaklarının azlığı, öğrenci sendikalarının oluşturulması, öğrencilere açılan soruşturmaların fazlalığı, YÖK'ün kaldırılması, burs fiyatlarının düşüklüğü." Öğüt verdi Ankara Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Olcay Çağlar, çıkışta yaptığı açıklamada, Gül'ün kendilerine öğüt verdiğini söyledi. "Öğrenciler bir şey söylemeye kalktığında güvenlik güçleri tarafından sesleri kesildi, konuşmalarına izin verilmedi. Bir gün bu patladı ve yumurtalı eylem oldu" dedi.

İşte Köşk'e Jaguar'ıyla gelen o öğrenci

Çankaya sofrasına Jaguar'la gelen öğrenci temsilcisi

Protestocular çift koldan Çankaya'ya çıktı

Çankaya Köşkü'ndeki yemeğin devam ettiği sırada Öğrenci Kolektifleri, Gençlik Muhalefeti, TKP'li öğrenciler, Genç-Sen ve Emek Gençliği temsilcisi yaklaşık 150 kişi Atakule önüne gelerek, görüşmeye tepki gösterdi.

Öğrenciler, Köşk'teki öğrencilerin "cemaatçi" ya da "ülkücü" olduğunu vurgulayarak, Köşk'e yürümek istediklerini söyledi. Öğrencilerin Çankaya Köşkü'ne yürümelerine müsaade edilmeyeceğinin iletilmesi üzerine yapılan sıkı pazarlıkların ardından, 5 temsilci Köşk'e çıkabildi.

Davetliler Jaguar'la eylemciler taksiyle

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ankara'daki 11 devlet ve vakıf üniversitesinin öğrenci konseyi temsilcileriyle 'Çankaya Sofrası''nda buluştu. Köşk'e bazı öğrenciler otomobillerle geldi. Bilkent Üniversitesi öğrenci temsilcisi Alper Yasin Altınel'in özel bir şoförün kullandığı Jaguar marka lüks otomobille gelmesi dikkat çekti. Öğrencilerin Gül'e 'yurt, harç, ulaşım' konularındaki taleplerini ilettikeri öğrenildi.

Gül devreye girdi, taksi parası denkleştirip gittiler

Polisin protestocu gruba müdahale etmemesi yönünde Cumhurbaşkanı Gül'ün devreye girdiği öne sürüldü. Mesafenin uzak olması nedeniyle taksiye bindirilen gençler, taksi parasını da kendi aralarında topladı.

TGB de geldi

Bu sırada İran Caddesi üzerinde bekleyen yaklaşık 100 kişilik Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyesi öğrenci arasından seçilen 3 kişilik grup da Köşk'e alınarak İsen ile görüştü. İşçi Partisi'ne yakınlığıyla bilinen TGB'nin Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, çıkışta, "Bugün Türkiye Cumhuriyeti yıkıma götürülüyor. Atatürk'ün makamına geldik. Biz yetkiyi Bursa Nutku'ndan alıyoruz" dedi.

Çankaya sofrasına Jaguar'la gelen öğrenci temsilcisi

Milliyet