Cumhurbaşkanı Erdoğan Cibuti'de

erdogan

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika Boynuzu ziyaretinin ikinci durağı Cibuti'de, Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh tarafından törenle karşılandı. Erdoğan, Türkiye'den Cibuti'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiren ilk lider oldu. Burada mevkidaşı ile açıklamalarda bulunan Erdoğan şunları söyledi;

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cibuti'de - İZLE

"BUNU İYİ ÇEVİRİN"

"Türkiye'nin Somali'ye yardımdan başka derdi yok. Bizde güzel bir söz var. Bunu iyi çevirin; At denize balık bilmezse halik bilir. Yani yapacağın bir hayır varsa at denize balık anlamazsa yaratan bilir. Şimdi biz Somali'ye bu destekleri verdik. Hastaneden eğitim merkezlerine kadar. Biz görevlerimizi yerine getirmenin mutluluğu içindeyiz."

Erdoğan'ın Cibuti'de basın toplantısı - İZLE

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları;

"5 bin dönümlük bir arazi üzerinde bir çalışma yapacağız. Hükümetler arasında gençlik ve spor anlaşması, deniz anlaşması, polis eğitim anlaşması, güvenlik anlaşması, teknik ve bilim anlaşması, bunlarla beraber TİKA. Şu anda 65 milyon dolarlık bir ticaretimiz var. Bu istediğimiz sınır değil.

Türkiye ile Cibuti arasında yapacağımız iş forumu, iş adamlarımızın buraya yönelmesini sağlayacaktır. Bu, Cibuti halkının buradaki refah düzeyinin artmasına da katkı sağlayacaktır.

DARBECİ YÖNETİM İŞ BAŞINDA

Mısır'da bir darbe girişimi yapıldı. Bu darbeciler 3 bin müslümanın öldürüldüğü bir dönem yaşandı. Şuanda darbeci yönetim iş başında. Halkının yüzde 52 oyunu alarak işbaşına gelen Mursi cezaevinde. Onlar için suç laiyası hazırlamak zor değil o yüzden şuanda Mursi içerde.

Şuanda kamplarda evlerde vs. destek verdiğimiz insanlar var. Peki Avrupa'da ne kadar Suriyeli var? Bizde 1 milyon 130 bin, Avrupa'da 130 bin.

AVRUPA TÜRKİYE'Yİ HAZMEDEBİLECEK Mİ

Avrupa Birliği süreci bizim için devam eden bir süreç. AB'ye bizi alırlar yada almazlar önemli değil. Ama çalışmalarımız sürüyor. Avrupa acaba halkı Müslüman olan Türkiye'yi hazmedebilecek mi? İçine alabilecek mi? Bizi alırlar almazlar önemli değil. Biz Avrupa'yı test ediyoruz.

BALIK BİLMEZSE HALİK BİLİR

Türkiye'nin Somali'ye yardımdan başka derdi yok. Bizde güzel bir söz var. Bunu iyi çevirin; At denize balık bilmezse halik bilir. Yani yapacağın bir hayır varsa at denize balık anlamazsa yaratan bilir. Şimdi biz Somali'ye bu destekleri verdik. Hastaneden eğitim merkezlerine kadar. Biz görevlerimizi yerine getirmenin mutluluğu içindeyiz."