Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde
ensonhaber.com

İstanbul Balat’taki 'demirden inşa edilen tek kilise' olma özelliğini taşıyan Bulgar kilisesi Sveti Stefan Kilisesi’nin (Demir Kilise), 7 yıl süren restorasyon çalışması tamamlandı.

Bulgar Ortodokslar için tarihi bir öneme sahip olan Demir Kilise bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanBaşbakan Binali Yıldırım ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov’un katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Bulgaristan Başbakanı Borisov Türkiye ve Bulgaristan’daki dini cemaat liderleri açılış kurdelesini kesti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler ardından kiliseyi gezdi.

Demir Kilise (Sveti Stefan Kilisesi) GALERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde

BULGARİSTAN'DAKİ OSMANLI YAPILARI

Açılış töreninde açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bulgaristan'da bulunan Osmanlı dönemine ait yapılar için de restorasyon çalışmaları yapılacağını ifade etti.

"Osmanlı döneminde, şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarih eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde

Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde konuştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

"BU TÖREN TOPLUMA VERİLMİŞ BİR MESAJ"

"Bugün burada restorasyonu tamamlanan Demir Kilise'nin açılışı için biraraya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesile ile ülkemizde bulunan Bulgaristan Başbakanı Borisov'a ve heyetine teşekkür ediyorum.

Demir Kilise'nin açılışı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Ülkemide bulunan Bulgaristan Başbakanı Borisov'a ve heyetine teşekkür ediyorum. Bu dönemde Bulgaristan'ın farklı bir konumu da var. AB dönem başkanlığı kendilerinde. Böyle bir dönemde bu açılışın yapılıyor olmasını uluslararası topluma verilmiş bir mesaj olarak değerlendiriyorum.

Demir Kilise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor

BİR TARAFTA PATRİKHANE BİR TARAFTA DEMİR KİLİSE

İstanbul farklı dinlerin ve kültürlerin bir arada barış içinde yaşadıkları şehir olma vasfını bir kez daha göstermiştir. Bir tarafta patrikhane bir tarafta Demir Kilise. Arada da çok fark yok. 200-250 metre mesafede bir yer.

Bu kilise 1898'den bu yana ayakta duruyor. Kilisenin restorasyonu, belediye başkanlığım döneminde bir restorasyon daha geçirmişti ama 2011'de köklü bir restorasyon gerçekleştirildi. 15 milyon liranın üzerinde maliyetle tamamlanan restorasyon işlerini üstlenen ekip hassasiyetle bu duruma getirdi. Ben kendilerini kutluyorum.

Dininizi yaşamakta, ibadetlerinizi yapmakta serbestsiniz anlayışı ile onları hep koruma altına almıştır. Yeni Camii olarak adı konan camimiz bile 400 yıllık bir geçmişe sahiptir. Ayasofya İstanbul ile birlikte tüm dünyanın incisi durumundadır. Her eserin bizim gönlümüzde ayrı bir yeri var. Camiler var, kiliseler var, sinagog-havralar var.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde

OSMANLI DÖNEMİNE AİT YAPILAR

Osmanlı döneminde, şimdiki Bulgaristan toprakları üzerinde çok sayıda cami, han, hamam, köprü, türbe gibi tarih eser niteliğinde yapılar inşa edilmiştir. Bulgaristan'daki tarihi vakıf eserlerinin ve camilerin de onarıma ihtiyaçları olduğunu biliyoruz. Demir Kilise örneğinde olduğu gibi ortak kültürel mirasın muhafazasına yönelik bu çalışmaları birlikte yapabiliriz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Demir Kilise'nin açılış töreninde

Demir Kilise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açılıyor

7 YIL SÜREN RESTORASYON

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) katkılarıyla 2011 yılından başlayan restorasyon kapsamında Demir Kilise’nin yüzde 90’ı elden geçirildi.

Yapılan çalışmalar kapsamında Demir Kilise’nin taşıyıcı sistem güçlendirme, dış cephe koruma ve restorasyon, iç restorasyon ile çevre düzenlemesi yapıldı.

Demir Kilise açılışa hazır ViDEO