Cumhurbaşkanı Erdoğan Göktürk-1 uydusu töreninde
ensonhaber.com

erdogan

Coğrafi kısıtlama olmaksızın dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü sağlayacak GÖKTÜRK-1 uydusu fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan törende konuşma yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"TSK'nın değerli mensupları değerli misafirler sizleri saygıyla selamlıyorum. Uzaya fırlatma vesilesiyle bir araya geldiğimiz Göktürk uydumuzun hayırlı olmasını diliyorum. Bugüne kadar fırlatmış olduğumuz en gelişmiş uydu Fransız Guyana'sından ilerliyor.

İLK SİNYALLER NORVEÇ'TEN ALINACAK

Fırlatma aracından başarıyla ayrılan uydumuzun ilk sinyallerini de Norveç'teki yer istasyonundan alacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Göktürk1 uydumuzu göndererek yeni bir adım atmış oluyoruz. Göktürk-2'den daha gelişmiş bir uydu bu.

YARIM METREYE KADAR HASSASİYET

Yarım metreye kadar hassas görüntüleme kabiliyeti ile orman alanlarından deniz kirliliğine kadar geniş bir yelpazede istifade edilecektir. Uydunun kabiliyetleri uzay çalışmalarında ulaşmak istediklerinin bir hedefidir.

Hedefimiz bu uydudan daha gelişmiş uydular tasarlamak ve uzaya göndermektir.

İlgili kurumlarımızın artık kendi tasarımımızı esas alan bir şekilde yürümesi gerekiyor.

14 YIL ÖNCESİNE GÖRE..

Türkiye 14 yıl öncesine göre dışa bağımlılığı yarı yarıya azaltmış durumdadır. İnsallah 2023'e kadar tamamen kaldırmış olacağız.

Çalışmaları biliyor ve takdir ediyorum. Türkiye'nin tarihi ve yakından takip ettiği bizler için çok önemli derslerden geçti. Kıbrıs Barış Hareketlerindeki askeri ambargolar karşımıza çıktı.

Bazı batı ülkelerinin bu ülkelere ait ürünleri satmama kararı aldıklarını görüyoruz. Hamdolsun dışa bağımlılığı yarı yarıya azaltmış durumdayız. Yüzde 80'den yüzde 40'a geriledi. 2023'e kadar daha da azaltacağız. Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmedi, bitirmeyecek.

Silahlarıyla alakalı kendilieriyle görüşüyoruz oturuyoruz görüşüyoruz gülüşüyoruz neticeye gelince kongreden karar çıkmıyor.

Fabrikalarımızı kapatıp hazır alıma yönelen anlayışın tuzağına birdaha asla düşmemeliyiz.

Bu konuda yürütülen çalışmaları biliyorum, takdir ediyorum. Ama daha fazlasını yapmamız gerektiğini özellikle inanıyorum. Kıbrıs Barış Harekatımızda ilk örneklerine rastladığımız askeri ambargolar, terörle mücadele dönemimizde gizli veya açık sürekli karşımıza çıktı. İşte bazı batı ülkelerin ülkemize belirli askeri ürünleri satmama kararı aldıklarına şahit oluyoruz.

BİZ NATO'DA BERABER DEĞİL MİYİZ?

Silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde alacağımızdan daha ucuza finanse etme imkanına sahip olduğumuzu gördük. Silahsız İHA'lardan almak istiyoruz talebimizi iletiyoruz. Bugün git yarın gel, en son dedikleri kongreden çıkmadı. Biz NATO'da beraber değil miyiz? Dost oturuyor konuşuyoruz, iş neticeye gelince kongreden karar çıkmadı. Bunlar bizi hacet sahibi yaptı.

SİLAHLI İNSANSIZ HAVA ARAÇLARINI ÜRETMEYİ BAŞARDIK

Kötü komşu insanı hacet sahibi yapar. Bu tür ambargolar bizi bitirmemiştir. Bizi hacet sahibi yaptı. Bu tür engellemeler savunma sanayimizi geliştirme konusundaki azmimizi güçlendiriyor. Bugün gönderdiğimiz uyduya katkı oranımız yüzde 20. Yüksek teknoloji gerektiren projelerin uzun zaman ciddi kaynak, birikim ve sabır istediğini biliyorum. İhtiyacımız olan tüm alanlarda iyi bir planlama ve doğru tercihlerle kendi kendimize yeterli hale geleceğimiz bir savunma sanayinin süratle tesis edilmesi gerekmektedir. İşte buyrun azmettik, kararı verdik ve silahlı insansız hava aracında olduğu gibi savunma sanayinde dışarıdan alacağımız sınırlı sayıdaki araçtan daha ucuza projeyi yapma imkanımızı gördük.

Kendimiz üretiyoruz. Hem de çok daha ucuza üretiyoruz. Silah fabrikalarını kapatan zihniyete düşmemeliyiz. Kayseri aynı zamanda uçak pazarıdır.

Biz kararlı bir duruş sergiliyoruz. Bugün gerçekten coşkuluyum. Duyguluyum. Az önce yaşadığımız an heyecan bizler için farklılık demek. TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK'ta görev yapan herkesi tebrik ediyorum."