Daha yüksek tazminat ya da emekli maaşı almak mümkün

e

Emeklilik bütün çalışanların en çok merak ettiği konu. Bazı noktalara dikkat edilirse daha yüksek emekli aylığı almak ve memur olarak emekli olmak mümkün.

Akşamın haberine göre emeklilikte bir günün bile çok önemi var. Örneğin 31 Aralık'ta emekli olacak 1/4 derecesinden bir öğretmen 1.640 TL emekli aylığına ve 52.558 TL emekli ikramiyesine hak kazanır. 1 Ocak'ta emekli olacak bir öğretmense 1.689 TLemekli aylığına ve 54.134 TL ikramiye alır. İkramiyede 1.500 TL aylıkta ise her ay 49TL fark edecek durum nedeniyle emeklilik dilekçesi vereceklerin yılbaşını beklemelerinde fayda var.

YILBAŞINDAN SONRA YAPIN

Emekli ikramiyesinin ve aylığının farklılaşmasının nedeni, memur maaş katsayısının ocak ayında artması. Maaş katsayısı artınca emekli aylığının hesabında kullanılan ortalama aylık kazanç da artacağı için hem emekli ikramiyesi, hem de emekli aylığı yükselir. Bu nedenle memurların mümkünse emeklilik dilekçesini yılbaşında vermeleri faydalı olur.

BUNU YAPIN,YÜKSEK TAZMİNAT ALIN

İşçiler için de yılbaşı önemli. Her yıl ocak ve temmuz ayında kıdem tazminatı tavanı arttığı için işçi emekli olurken maaşının yüksek olması nedeniyle kıdem tazminatı tavanına takılır ve bu nedenle eline geçecek kıdem tazminatı düşük olabilir.

Örneğin brüt maaşı 5.000 TL olan işçi 20 yıl sonunda emekli olurken brüt maaşının 20 aylık tutarını değil, 2014 yılının ikinci altı ayı için kıdem tazminatının tavanı olan 3.438 TL’nin 20 aylık karşılığını alabilir.

3.680 TL DAHA FAZLA ALABİLİRSİNİZ

Ocak ayında kıdem tazminatı tavanının artması sonrası emekli olacak işçinin daha yüksek kıdem tazminatı alması mümkün olur. Örneğin 2013’ün ikinci altı ayında kıdem tazminatı tavanı 3.254 liraydı. Bu rakam 2014 yılının ilk altı ayında 3.438 TL’ye yükselince 20 yıllık kıdem tazminatını alacak işçinin eline yıl sonunda değil de yılbaşında emekli olması halinde 3.680 TL daha fazla kıdem tazminatı geçmiş oldu.2015 yılı Ocak ayında da kıdem tazminatı tavanı yükseleceği için işçilerin de emekli olurken yılbaşını beklemeleri ellerine daha fazla kıdem tazminatı geçmesini sağlar.

MEMURUN İKRAMİYESİ FAZLA OLUR

Hem tazminatlarını alabilirler. Fakat işçiler emekli olurken en son iş yerlerinde ne kadar süre çalıştılarsa o kadar kıdem tazminat alır. Yani 15 yıl çalıştığı iş yerinden istifa ederek ayrılan bir işçi başka bir işyerinde 10 yıl daha çalışıp emekliliği gelince yalnızca son işyerindeki 10 yıllık kıdem tazminatına hak kazanır. Ayrıca kıdem tazminatı tavanı dolayısıyla işçi emekli olurken ücreti ne kadar yüksek olursa olsun eline geçen kıdem tazminatının üst limiti olacaktır.