Davutoğlu Çin ziyaretini yarıda kesti

Davutoğlu Çin ziyaretini yarıda kesti

Çin'de temaslarda bulunan Ahmet Davutoğlu Suriye ile sınırda yaşanan gerginlik sonrası ziyaretini yarıda keserek Türkiye'ye geliyor..

Suriye'nin Kilis sınırındaki mültecilere saldırması bardağı taşıran son damla oldu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, 10 Nisan tarihinin kadük olduğunu belirtmiş ve Türkiye'nin yeni adımlar atacağını duyurmuştu.

Öte yandan son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Suriye'nin Annan Planı'na uyacağını deklere ettiğini söyledi. Lavrov, 'Suriye, Annan Planı'na uyacaklarını taahhüt etti' dedi.

Tüm bu gelişmeler ışığında Davutoğlu'nun Çin ziyaretini yarıda kesip Türkiye'ye dönmesi kritik öneme sahip..

İşte saat saat bugünkü Suriye krizi

15.35: Suriye Ulusal Konseyi (SUK), "Ateşkesin kısmi uygulanmasını kabul edemeyiz" açıklaması yaptı.

15.25: Özgür Suriye Ordusu'nun sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada, Esad'a askeri birliklerini geri çekmesi için Perşembe gününe kadar süre verdiklerini belirtti.

14.55: İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, "Şu ana kadar Esad rejiminin yapmış olduğu anlaşmalara bağlı kalma niyetinde olduğuna dair bir izlenim almadık" dedi.

14.45: Davutoğlu, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe'ye Türkiye-Suriye sınırındaki olaylar hakkında telefonda bilgi verdi.

14.20 : Fransız AFP ajansı, Muallim'in Türkiye'nin muhalif grupları silahlandırdığı yönündeki suçlamasını içeren sözlerine ilişkin bir düzeltme geçti. AFP'nin geçtiği düzeltilmiş metne göre, Muallim, "Türkiye, Suriyeli silahlı grupları topraklarında barındırıyor, onlar için eğitim kampları kurdu, Suriye sınırına yasadışı yollardan geçmelerine ve silah kaçırmalarına izin veriyor" dedi. AFP ayrıca Muallim'in, "Türkiye'den silah ve silahlı militan girişi devam ederken, Annan planı nasıl uygulanabilir?" sorusunu yönelttiğini de ifade etti.

14.15: Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ülkelerinden kaçan Suriyelilerin kaldığı Reyhanlı ilçesindeki çadırkentte incelemelerde bulundu.

14.00 : Kofi Annan, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na ait askeri bir helikopterle Hatay Havaalanı'ndan hareket edip, Kilis'e gitti. Kilis'in Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri'ne kurulan konteyner kenti havadan inceleyen Annan, iki tur attı. Altı dakika süren turun ardından Kofi Annan, Hatay'ın Yayladağı İlçesi'ne geçti. Annan'ın ziyareti sırasında dün çatışmaların meydana geldiği Suriye sınırından dumanların yükselmesi de dikkat çekti.

13.55 : Fransa'dan yapılan açıklamada Suriye'nin Annan'ın barış planını uygulamadığı belirtildi.

12.50 : Suriye'deki gelişmeleri izlemek için Kuzey Lübnan'da sınırda çekim yaparken, dün Suriye topraklarından açılan ateşte hayatını kaybeden kameraman Ali Şaban'ın cenazesi Beyrut'ta toprağa verildi. Cenaze töreni, gazetecinin çalıştığı El Cedid televizyonu önünde, yüzlerce Lübnanlı gazetecinin katılımıyla yapıldı.

12.30 : ABD'li senatörler John McCain ve Joe Lieberman ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Hatay'a geldi.

12.20 : İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Davutoğlu ile konuştuğunu ve Türkiye'deki Suriyelilere yönelik saldırıları kınadığını bildirdi.

11.56 Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Kofi Annan incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a geldi..

11:47 Suriye Dışileri Bakanı Muallim Moskova'da temaslarda bulunurken Rusya'dan Suriye muhalefetine 'ateşkese uyun' çağrısı

11.27 Suriye Dışişleri Bakanı Muallim; "Bazı siyasi mahkumlar serbest...teşkese varmak bizim de çıkarımıza. Ordu kentlerden çekilmeye başladı. Siyasi diyaloğa hazırız. Türkiye şu anda yaşadığımız sorunun bir parçası. Türkiye muhalifleri silahlandırıyor ve barındırıyor"

11:02 Çin, Suriye'deki taraflardan derhal ateşkes istedi

10:55 Humus'ta saldırılar devam ediyor

10:50 Davutoğlu, Suriye sınırındaki hareketlilik nedeniyle Pekin'den dönüyor

09:59 Çin'de konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: Suriye sınırındaki son gelişmeler kaygı verici

05.04 Başbakan Tayyip Erdoğan, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu: Açık ve net olarak sınır ihlali gerçekleşti, gereken yapılacak yaşananların su götürür tarafı kalmamıştır. Gereken yapılacaktır..