Dışişleri Bakanlığı: Referandum yok hükmündedir
Ajanslar

Dışişleri Bakanlığı: Referandum yok hükmündedir

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık referandumu konusunda ısrarını devam ettirerek bugün sandık başına gitti.

Türkiye, İran ve Irak'ın tepkilerine rağmen, İsrail'in desteğini alarak referanduma giden Barzani yönetimi, bölgede yaşanacak gerilimlere davetiye çıkardı.

SINIR ÖTESİ OPERASYON

Bağımsızlık referandumuyla ilgili Türkiye'den son bir uyarı daha geldi. Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Meclis'ten geçen sınır ötesi tezkeresini hatırlattı.

Yetkilerin kullanılmasından çekinilmeyeceğinin belirtildiği açıklamada, referandumun yok hükmünde olduğu bir kez daha ifade edildi.

ASKERİ SEÇENEK MASADA

Başbakan Binali Yıldırım, bağımsızlık referandumuyla ilgili yaptığı açıklamada askeri seçeneğin de masada olduğunu söylemişti.

AÇIKLAMANIN TAMAMI

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"IKBY’de bugün düzenlenen referandum, sonuçları bakımından yok hükmündedir. Gerek uluslarası hukuk, gerek Irak anayasası bakımından her türlü hukuki temelden ve meşruiyetten yoksun olan bu girişimi tanımıyoruz.

Referandumu izleyen dönemde ortaya çıkacak ortamı istismar etmek isteyebilecek bazı radikal unsurların ve teröristlerin milli güvenliğimizi hedef alan eylemlere kalkışması halinde ve Irak genelinde milli güvenliğimize yönelik her türlü tehdit karşısında uluslararası hukuktan ve TBMM’nin verdiği yetkiden kaynaklanan tüm önlemleri alacağımızı bir kere daha vurguluyoruz."

Silopi-Habur bölgesindeki tatbikat VİDEO