Diyabetten korunma yolları

Diyabetten korunma yolları

Sağlık Bakanlığınca diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Rixos Oteli'nde ''Dünya Diyabet Günü Etkinliği ve 'Biz Yanındayız' Diyabet Posterleri Projesi Ödül Töreni'' düzenlendi.

"TÜRKİYE'DE 10 MİLYON DİYABET ADAYI VAR"

Sağlık Bakan Yardımcısı Kandemir burada yaptığı konuşmada, diyabetin sadece hastanın kendisini değil, hem ailesini hem de bulunduğu toplumu derinden etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında diyabetli veya diyabet adayı insanın olduğunu belirten Kandemir, bunun olağanüstü büyük bir rakam olduğunu ifade etti.

Diyabetin aslında Türkiye’nin sosyal güvenlik sistemine de çok ciddi yük getirdiğine dikkati çeken Kandemir, devletin sağlık harcamalarının dörtte birinin diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi için kullanıldığını kaydetti.

Kandemir, ''Diyabeti önlemek için bir kilo kontrolü, iki hareketsiz hayattan sıyrılmak, üç sigara ve alkolden uzak durmak ve stres kontrolü önemli. Ancak esas önemli olan şey toplumsal farkındalığın artırılmasıdır’’ görüşüne yer verdi.

"DİYABET İYİ YÖNETİLMELİ"

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, diyabetin iyi yönetilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirterek, diyabetle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesine katkı sunan gençlere teşekkür etti.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan ise Türkiye’de yaşlı nüfusun artması, yaşam şartlarının değişmesi, kentleşmedeki artış, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte kronik hastalıkların arttığını ifade ederek, diyabetin de çok faktörlü bir hastalık olduğunu, yaşam şartlarının bunda etkili olduğunu kaydetti.

Türkiye’de diyabet sıklığının yüzde 12-13,7 düzeyinde olduğunu bildiren Özkan, bunun oldukça yüksek bir rakam olduğunu, bu rakamları düşürmek için aktif çalışmaları artırdıklarını, eylem planları ve çeşitli programlar hazırladıklarını söyledi.

Yaşam kültürünü ve sağlık davranışlarını değiştirmenin kolay bir süreç olmadığına işaret eden Özkan, ''Ama biz pes etmeyeceğiz, hep yan yana kol kola kronik hastalıklar ve başta diyabet olmak üzere mücadelemize devam edeceğiz ve sonunda başaracağız. Rakamlarımızı mutlaka düşüreceğiz ve sağlıklı yaşam kültürünü kazanacağız'' ifadelerini kullandı.

Lilly İlaç Kurumsal İlişkiler Direktörü Nurgün Örgen Özelçi de diyabetin geleceği tehdit eden önemli bir hastalık olduğunu ifade ederek, bu konuda farkındalığın çok düşük olduğunu, bunun artırılması gerektiğini söyledi.