En yüksek çözünürlüklü kamera uzayı fotoğraflayacak

uzay-camera

Dünyanın en yüksek çözünürlüklü kamerası uzayı gözlemlemek üzere hazırlanıyor. 2022 yılında tamamlanması hedeflenen kameranın Şili'de Cherro Pacho dağında bulunan dev teleskoba (Large Synoptic Survey Telescope) yerleştirileceği açıklandı.

10 YIL BOYUNCA FOTOĞRAFLAYACAK

3.2 Gigapiksel çözünürlüklü kamera 10 yıl boyunca 15 saniyelik 800'den fazla fotoğraf çekecek. Çekilen fotoğrafların her biri Ay'ın yüzeyinden 49 kat daha büyük bir gökyüzü alanını kapsayacağı açıklandı.

2 HAFTADA TÜM GÖKYÜZÜ

Eğer kamera tam anlamıyla çalışırsa görünen bütün gökyüzünü 2 hafta içinde fotoğraflayacak. Kameranın ürettiği verilerin ise yılda 6 Petabyte'a tekabül edeceği hesaplanıyor. Kameranın ilk çalışmaları 2011 yılında başlamıştı. ABD hükümetinin desteğini alan projenin 2022 yılında tamamlanması bekleniyor.

En yüksek çözünürlüklü kamera uzayı fotoğraflayacak

BÜTÇE HAZIR

Large Synoptic Survey Telescope (LSST) adı verilen kameranın tamamlanması için gereken bütçenin sağlandığı belirtildi. LSST direktörü Steven Kahn, tamamlandığı zaman 3 ton ağırlığında ve bir otomobil büyüklüğünde olacak kameranın 189 CCD sensörüyle dev bir görüntü alıcısı görevi göreceğini belirtti. LSST, 600 kilometre ötedeki bir otomobilin ön farlarını fark edebilecek hassasiyete sahip olacak.

Tamamlanmasının ardından 10 yıllık süreçte gökyüzünü her gece gözlemleyecek olan LSST, her iki haftada bir gökyüzüne ait fotoğraf oluşturacak. Gökbilimciler, elde edilecek veriler sayesinde Evren'i çok daha iyi anlayabilmeyi umuyor.