Facia yaşanan 3 maden için de 6 yıl önce uyarı yapılmış

a

Soma'da yaşanan maden faciasının acısı henüz dinmemişken Karaman'dan gelen facia haberi Türkiye'yi derinden sarstı. Ancak, TMMOB Maden Mühendisleri Odası faciaların 'geliyorum' dediği uyarısında bulunmuştu. Odanın 6 yıl önce Türkiye haritası üzerinde "riskli" olarak işaretlediği kömür havzalarının tümünde analar ağladı, çocuklar yetim kaldı. Raporu hazırlayan ekipte yer alan Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Torun, "Raporu ilgili bakanlıklarla paylaşmıştık ama dikkate alınmadı" dedi.

HAVZALAR 'ÇOK RİSKLİ' OLARAK NİTELENDİRİLDİ

En tehlikeli iş kolları arasında gösterilen yeraltı madencilik sektörü için TMMOB Maden Mühendisleri Odası 2008 yılında 'Yeraltı Yöntemiyle Maden İşletmeciliği Yapılan Riskli Bölgeler' adlı bir rapor hazırladı. Türkiye'deki 9 maden havzasını mercek altına alan raporda, bugün adı facialarla anılan Zonguldak, Soma ve Ermenek'in da arasında olduğu havzalar "çok riskli" olarak nitelendirildi. Raporda 9 maden havzası için, patlama, yangın, göçük, boğulma ve zehirlenme uyarısı yapılarak olası bir faciada çok sayıda ölü ve yaralının oluşacağına dikkat çekildi. Raporda riski bölgelerde çalışan 30 bin işçinin hayatının tehdit altında olduğuna işaret edildi.

FACİALAR PEŞ PEŞE GELDİ

* Raporda yer alan "riskli bölge"lerden kamuoyunu derinden sarsan ilk facia haberi 2 yıl sonra Balıkesir'in Dursunbey ilçesinden geldi. İlçede 47 kişinin çalıştığı maden ocağında yaşanan grizu patlamasında 17 işçi öldü, 30 işçi yaralandı.

* "Riskli bölge" Zonguldak'ta ise 2010 yılında yine grizu patlaması sonucu 30 madenci öldü. Aynı yıl Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Küçükdoğanca köyündeki madende çıkan yangın da 3 işçiyi hayattan kopardı.

* Kütahya'nın Gökler beldesi ise Temmuz 2010'da bir madencisini toprağa verdi. *

Riskli bölge uyarısı yapılan ocaklar arasında en çok can yakanı ise 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma'daki faciaydı. Soma Holding tarafından işletilen kömür ocağının bulunduğu havza raporda yangın riskiyle anılmış, ocakta meydana gelen yangın ve göçük havzadaki birçok eve ateş düşürmüştü.

* Son olarak "riskli bölge" uyarısı yapılan Karaman'ın Ermenek havzası da Soma'dakine benzer bir acıyı yaşadı.

"30 BİN İŞÇİ TEHLİKEDE"

O dönem Maden Mühendisleri Odası'nda başkanlık görevini yürüten aynı zamanda raporu kaleme alan heyette de yer alan Mehmet Torun, potansiyel tehlikeleri öne çıkardıklarını belirterek, "Raporu siyasi partiler başta olmak üzere ilgili bakanlıkların da arasında olduğu pek çok kişi ve kuruma gönderdik. Alınacak önlemlerle faciaların engellenebileceğini söyledik. 17 sene yeraltında çalışmış bir mühendisim aynı zamanda. Tüm bunlar deneyimler sonucu ortaya çıkartıldı. Ancak kimse dikkate almadı. Raporu paylaştığımız hiçbir kurum bize geri dönüş yapmadı. Öylece rafa kaldırıldı, gitti. Bu zihniyet devam ettiği sürece 6 ay, 1 yıl sonra bunları yine konuşacağız" ifadelerini kullandı. Torun, 6 yıl önceki gibi bugün de yaklaşık 30 bin işçinin hayati tehlike altında çalıştığını söyledi.