Fotoğraflarda pan tekniği kullanmanın ipuçları

pan

Fotoğrafınızda pan tekniğini birkaç adımda kullanabilirsiniz. Pan tekniği için öncelikle çekim yapacağınız alanı iyi seçmeniz gerekir. Obje tam karşınıza geldiğinde deklanşöre basacağınız için objeyi takip edebileceğiniz bir alanda olmalısınız. Yani obje ile parelel konumda olmalısınız.

POZLANDIRMAYI UNUTMAYIN

Bu tekniği kullanırken netlemeyi Manuel moda alarak fotoğrafı çekeceğiniz için objenin hızına bağlı olarak enstantane ayarını da yapmalısınız. Örneğin bir araba fotoğrafı çekerken  pan tekniği kullanacaksanız 1/30 veya 1/60 enstantane sizin iyi bir sonuç almanızı sağlar. Enstantane oranı çekeceğiniz konuya göre değişiklik gösterir. Çekimi yaparken unutmamanız gerekenlerden biri de pozlandırmadır. Fotoğraf makinasını manuel modda kullanacağımız için pozlandırmaya da dikkat etmeliyiz.

Fotoğraflarda pan tekniği kullanmanın ipuçları

GENİŞ AÇILI LENSLER

Lens konusunda ne kadar geniş açılı bir lense sahipseniz o kadar başarılı sonuçlar alabilirsiniz. Örneğin 18-55 lens size yeterli olacaktır.

Fotoğraflarda pan tekniği kullanmanın ipuçları

OBJEYİ TAKİP EDİN

Konuyu vizörden takip edip, objenin tam karşınızdayken deklanşöre basarak objeyi takip etmelisiniz. Objenin hızıyla fotoğraf makinasının hızı birbirine yakın olmalıdır. Örneğin bir motosikleti çekerken tam karşımıza gelince deklanşöre bastık ama çok hızlı bir hareketle dönersek fotoğrafın tamamı flu olabilir. Oysa bizim amacımız fotoğrafta hareket eden objeyle yakın bir hızla hareket ederek objenin net çıkmasını sağlamaktır.

Fotoğraflarda pan tekniği kullanmanın ipuçları