İlber Ortaylı kimdir

İlber Ortaylı kimdir

21 Mayıs 1947 yılında Bregenz (Avusturya'nın en batısındaki şehirdir) doğumlu olan İlber Ortaylı, Kırım Tatarı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi.

2 yașındayken ailesiyle birlikte Türkiye'ye göç eden Ortaylı, İlk ve orta öğrenimini İstanbul Avusturya Lisesi'nde tamamladı ve 1965 yılında Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun oldu.

1989 YILINDA PROFESÖR OLDU

1969 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni ve Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi'nin Tarih Bölümü'nü bitiren Ortaylı, Viyana Üniversitesi Slavistik ve Orientalistik Bölümü'nde öğrenim gördü. Yüksek lisans çalışmasını Şikago Üniversitesi'nde, Prof. Dr. Halil İnalcık ile yaptı.

Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde "Tanzimat Sonrası Mahallî İdareler" adlı tezi ile 1974 yılında doktor, "Osmanlı İmparatorluğu'nda Alman Nüfûzu" adlı çalışmasıyla 1979'da doçent oldu. 1982 yılında devletin akademik politikalarına tepki olarak görevinden istifa etti. Bu dönemde Viyana, Berlin, Paris, Princeton, Moskova, Roma, Münih, Strazburg, Yanya, Sofya, Kiel, Cambridge, Oxford ve Tunus Üniversitelerinde misafir öğretim üyeliği yaptı, buralarda seminerler ve konferanslar verdi.

TÜRKİYE'YE DÖNÜŞ

1989'da Türkiye'ye dönerek profesör oldu ve 1989-2002 yılları arasında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde İdare Tarihi Bilim Dalı Başkanı olarak görev yaptı.

Yerli ve yabancı bilimsel dergilerde, 16. ile 19. yüzyıllar arası Osmanlı tarihi ve Rus tarihi ile ilgili makaleleri yayınlandı. 2002 yılında Galatasaray Üniversitesi'ne, iki yıl sonra ise Bilkent Üniversitesi'ne konuk öğretim üyesi olarak geçti. Şu anda Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Türk Hukuk Tarihi derslerini vermektedir. Aynı zamanda şu anda Galatasaray Üniversitesi Senato üyesidir.

Ayrıca, İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı Kapadokya Meslek Yüksekokulu Mütevelli Heyeti üyesidir.

10 EUROYA DONDURMA YENİLİR, MÜZE GEZİLMEZ

2005 yılında Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı oldu. 7 yıl bu görevde kalan İlber Ortaylı 2012 yılında yaş haddinden emekli oldu ve görevi Ayasofya Müzesi Başkanı Haluk Dursun'a devretti. İlber Ortaylı, Topkapı Müzesi Yöneticiliği sonrasında "Topkapı yönetimine taşradan kimse gelmemeli, oradaki müdür birtakım demeçler verdi, durum ortada. Açıkçası ben o adamın ne yaptığını bilmiyorum'' cümleleri ile gündeme gelerek yabancılar için müze giriş ücretlerinin çok düşük olduğuna dikkat çekti. Bu konuda söylediği " 10 euroya dondurma yenilir, müze gezilmez" yorumuyla tartışmalara yol açtı.

İLERİ SEVİYEDE 5 DİL, ORTA SEVİYEDE 12 DİL KONUŞABİLMEKTE

Uluslararası Osmanlı Etütleri Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi ile Avrupa İranoloji Cemiyeti ve Avusturya-Türk Bilimler Forumu Üyesi olan Ortaylı, Tarih Vakfı ve Afet İnan ailesinin işbirliğiyle iki yılda bir verilen Afet İnan Tarih Araştırmaları Ödülü'nün 2004 yılındaki sahibidir. Ortaylı; Türkçe; ileri seviyede Almanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Rusça; orta seviyede Kırım Tatarca, Slovakça, Romence, Sırpça, Hırvatça, Boşnakça, Arapça, Farsça, Latince, İbranice, Antik Yunanca ve Yunanca bilmektedir.

KENDİSİ HAKKINDA YAZILAN YANLIŞ BİYOGRAFİLERDEN ŞİKAYETÇİ

Katıldığı bir televizyon programında bilgisayar kullanmadığını, başkalarının yanlış bilgilerle biyografisini yazdığını ve bundan büyük rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.

1981 yılında Mersin eski Senatörü Dr. Talip Özdolay'ın kızı Ayşe Özdolay ile evlendi ve bu evlilikten Tuna adında bir kızı oldu. Daha sonra 1999 yılında eşinden boşandı.

ADINA AÇILAN SOSYAL MEDYA HESAPLARI ONUN DEĞİL

Ortaylı, bilgisayar ve internet kullanmayı sevmemektedir. Sosyal medya sitelerinde adına açılmış hesapların hiçbiri kendise ait değil. 2004 yılında TRT 2'de başlayıp TRT Türk'te haftasonları yayınlanan "İlber Ortaylı ile" adlı belgeseli sundu.

NTV'de "İlber Ortaylı ile Tarih Dersleri" adında bir program yaptı. Bloomberg HT kanalında da "İlber Ortaylı ile Zaman Kaybolmaz" adlı bir program yapan Ortaylı, yeniden NTV' de 5 Kasım 2012 - 11 Mart 2013 arasında gazeteci-yazar Mehmet Barlas ile birlikte "Her Zaman" isimli bir tarih programı yaptı.

KÜTÜPHANEYE 5000 KİTAP BAĞIŞLADI

2000 yılından beri pazar günleri Milliyet gazetesinde, aylık Atlas Tarih ve üç aylık Doğu Batı dergilerinde makaleler yazmaktadır. Bir dönem yayınlanan 'Popüler Tarih' ve 'Tarih ve Toplum' dergilerinde ve Habertürk gazetesinin Habertürk Tarih ekinde de makaleleri yayınlandı. Halen Doğu Batı ve NTV Tarih dergilerinin Danışma Kurulu Üyesi'dir. İlber Ortaylı, Milliyet Sanat'a verdigi bir röportajında, kitaplığında 30.000 civarında kitabı olduğunu ve bunların 5.000'ini Galatasaray Üniversitesi'ne bağışladığını ifade etti.

RUSYA BAŞKANI PUTİN İMZALI PUŞKİN ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Osmanlı Tarihinde Aile isimli eserinin yanı sıra, tarih alanında 1970'li yılların başlarından itibaren yaptığı çalışmaları, yayınladığı makaleleri ve kitapları, tarih biliminin yaygınlaştırılması çabaları, tarihi her yaştan Türk insanına sevdirme konusundaki faaliyetleri, yurt dışındaki bilimsel etkinlikleri ve Türk tarihçiliğinin uluslararası alanda önemli bir ismi olması da göz önüne alınarak tarih dalında 2001 Aydın Doğan Ödülü'ne değer bulundu. 2006 yılında İtalya'da Lazio bölge yönetiminin başlattığı ve her yıl devam etmesi öngörülen Akdeniz Festivali'nde, toplumsal ve kültürel tarih alanındaki "Avrupa ile Akdeniz arasında Lazio" ödülü Prof. Dr. İlber Ortaylı'ya verildi. 2007 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin imzasıyla Rusya Federasyonu tarafından Rus dilini ve kültürel mirasını yayan, ülkelerin ve halkların birbirlerine yaklaşmasını sağlayan kişilere verilen Puşkin Ödülü'ne Türkiye'den Ortaylı layık görüldü.