İsmail Kahraman'dan laiklik açıklaması

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, katıldığı bir konferansta yeni anayasa ile ilgili yaptığı konuşmayla yeni bir gündem oluşturmuştu. Kahraman, tepki çeken "Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dindar bir anayasa olmalı." sözlerine ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

"ŞAHSİ DÜŞÜNCELERİM.."

İsmail Kahraman, konuyla ilgili şunları söyledi:Şahsi düşüncelerimi ifade ettim. Laikliğin yeniden tanımlaması gerektiğine vurgu yaptım. Laiklik her türlü din ve inanç özgürlüğünü güvence altına alır.

Konuşmamın farklı değerlendirilmesi masum bir tavır değildir. Laikliğin tarifi ve tatbikatı yeni anayasada olmalıdır. Konuşmamın bütününde 1937 yılında Anayasaya kelime olarak derecelendirilen laikliğin tanımının yeniden yapılmasına vurgu yaptım.

"ANAYASANIN DİNDAR OLMASI BEYANIMDAKİ KASTIM.."

Esasında; laiklik her türlü din ve inanç mensuplarının ibadetlerini özgürce icra etmelerini, dini kanaatlerini açıklayıp bu doğrultuda hayatlarını tanzim etmelerini güvence altına alır. Bu bakımdan laiklik, özgürlük ve toplumsal barış ilkesidir. ‘Anayasanın dindar olması’ beyanımdaki kastım; hiçbir ayrım yapmaksızın din ve vicdan özgürlüğünün anayasamızın lafzi ve ruhu ile güvence altına alınmasını sağlamayı temenni etmektir."

İsmail Kahraman: Laiklik yeni anayasada olmamalıdır VİDEO

Meclis Başkanı'nın laiklik çıkışına AK Parti'den tepki haberi

İsmail Kahraman'dan laiklik açıklaması