Katalonya bağımsızlığını ilan etti
ensonhaber.com

Katalonya için kritik gün bugün olacak. İspanya yönetimi Katalonya'ya yapacağı ve 155. maddeyi içeren müdahale planını görüşürken, Katalonya Meclisi'nde de bağımsızlık görüşmesi vardı.

Görüşmenin ardından oylama gerçekleştiren Katalon Meclisi İspanya'dan ayrılarak tek taraflı bağımsızlık ilan etti. Madrid hükümetiyse karara itiraz ederek 155. maddeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Başbakan Rajoy tarafınan gelen itirazda açıklama olarak itidalin sağlanacağı, hukukun üstünlüğünn yeniden tesis edileceğinin altı çizildi.

SENATODA TARTIŞILMAYA BAŞLADI

27 Ekim’de, Katalan Meclisi bağımsızlığın ilan edilip edilmemesini oylarken, Senato ise bağımsızlık girişimlerine karşı Madrid’in hazırladığı önlem planını onaylayacak.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

Hükümetin, bölgenin özerkliğinin askıya alınması için sunduğu teklif Senato’da tartışılmaya başlandı.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

Katalanların bağımsızlık sevinci VİDEO

"TEHLİKE KATALONYA HÜKÜMETİNİN TAVRI"

155. maddesinin uygulanması talebini görüşmek ve oylamak için toplanan Senato Genel Kurulu'nun açılış konuşmasını Başbakan Mariano Rajoy yaptı.

"Katalonya'da bugünkü tehdit 155. madde değil Katalonya yerel hükümetinin tavrıdır." diyen Rajoy, İspanya Anayasası'nın kabulünden bu yana demokrasiye yapılan en büyük tehditle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Rajoy, 155. maddenin olağanüstü bir karar olduğuna ancak şimdi uygulanması gerektiğine dikkati çekerek, "Çünkü Katalonya'da da olağanüstü bir durum yaşanıyor ve bunun sonuçları herkes için çok ciddi olabilir." şeklinde konuştu.

AB: BİZİM İÇİN BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk, Katalonya'nın bağımsızlık ilan etmesiyle ilgili olarak, "AB için hiçbir şey değişmedi. İspanya, bizim tek muhatabımız olmayı sürdürüyor." dedi.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

KATALONYA'NIN BAĞIMSIZLIK TALEBİ

İspanya’da Özerk Katalonya Bölgesi  iktidardaki "Junts pel Si" (Evet için Birlik) ittifakı ve hükümete dışarıdan destek veren "Halk Birliği Adaylığı" (CUP) partileri bağımsızlık ilan edilmesini Meclis'e resmen öneri olarak sundu.

Madrid hükümetinin de bugün özerkliği askıya almayı mümkün kılan 155. Maddeyi yürürlüğe sokması beklendiğinden, çıkacak bir bağımsızlık ilanı kararının uzun süreli olmaması bekleniyor.

Katalonya Bölgesi iktidar partisinin önergesinde, “Katalan Cumhuriyetini bağımsız, egemen, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olarak kurmalıyız” denildi.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

KRİTİK OYLAMA BAŞLADI

İspanya'nın özerk Katalonya bölgesinin parlamentosu, İspanya'dan resmen bağımsızlık ilan etme tasarısını oylama başladı.

Katalan parlamentosu sözcüsünün oylama geçileceğini açıklamasının ardından, Sosyalist Parti, Halkın Partisi ve Ciudadanos mensubu vekiller genel kurulu terk etti. Parlamento bağımsızlığın ilanı için meclise gelen önergeyi 70 oyla onayladı.
Bağımsızlığın ilanı için 68 evet oyu gerekiyordu. 10 vekil bağımsızlığa karşı oy kullanırken iki oy da geçersiz sayıldı.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

Vekillerin ayrılmasının ardından parlamento kapalı oy ile yapılan oylamaya başladı. Parlamento oturumun başında ilk olarak yaptığı oylamada İspanya'dan ayrılmak için gerekli "anayasal sürecin" başlatılmasını da kabul etti.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

BARSELONA MEYDANI SEVİNÇ YUMAĞI OLDU

Kararın açıklanmasının ardından Barselona meydanında bulunan binler büyük sevinç yaşadı. Meydandaki Katalanlarını bazıları gözyaşlarını tutamazken bazılarıysa sevincini etrafındakilere sarılarak paylaştı.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

Bağımsızlığın ilanından sonra gözler tekrar Madrid hükümetine döndü. Toplantı Madrid'de merkezi hükümet parlamentosunda devam ettirilirken, referandumu tanımayan ve bir hukui geçerliliğinin bulunmadığını belirten İspanyol yönetiminin 155. maddeyi devreye sokması bekleniyor.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti