İstanbul'a yeni metro hatları

İstanbul'a yeni metro hatları

Levent-Hisarüstü metrosu, bugün Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından hizmete açılacak.

Mini Metroyla Boğaziçi Üniversitesi'ni de barındıran bölgede Levent'ten Hisarüstü'ne 6 dakikada ulaşılacak. Projeyle Levent-Etiler güzergâhının yükünü çeken Nisbetiye Caddesi'nin de trafik yoğunluğunun düşürülmesi hedefleniyor.

İstanbul'a yeni metro hatları

Levent - Hisarüstü Metro hattı animasyon filmi İZLE

LEVENT-HİSARÜSTÜ MİNİ METRO HATTI

Yolcu/saat kapasitesi:8100 Hat uzunluğu: 3.300 m
İstasyon sayısı: 4 adet
İstasyon isimleri: Levent, Akmerkez, Etiler ve Hisarüstü
Aktarma istasyonu: Levent
Yolculuk süresi: 6 dakika
Tren Sayısı: 2 (3 trene çıkabilecek)
Sefer aralığı: 4 dakika (240 sn)

KADİR TOPBAŞ'TAN "4 YENİ HAT DAHA" MÜJDESİ

Levent-Hisarüstü bağlantısını sağlayacak Etiler metrosunın dışında İstanbul'a 4 yeni hat daha yapılacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen meclis toplantısında 2014 Yılı Faaliyet Raporu'nu sundu. Burada, İkitelli-Ataköy, Bostancı-Dudullu, Kabataş-Mecidiyeöy ve Bakırköy-Kirazlı metro hatları vurgusu yapıldı.

İKİTELLİ-ATAKÖY HATTI

İkitelli-Ataköy metro hattı, Ataköy'den başlayıp Marmaray ile birleşerek, Basın Ekspres Bağlantı Yolu'na paralel bir koridor izleyecek ve İkitelli'de bulunan Başakşehir-Kirazlı metro hattının İkitelli Güney Sanayi İstasyonu'na ulaşacak.

İstanbul'a yeni metro hatları

Diğer taraftan Yenibosna'da halen işletilen Aksaray-Havalimanı hafif metro hattı, metrobüs ve yapılması planlanan Yenikapı-Bakırköy-Beylikdüzü metrosu ile entegre olacak. Ataköy-İkiteli metrosu, hem geçmiş olduğu güzergâhta hizmet verecek hem de Kirazlı-Olimpiyatköy ve Kabataş Mahmutbey metrolarına yolcu taşıyacak şekilde planlandı. Hatta Ataköy, (Marmaray) Yenibosna, Çobançeşme, Kuyumcukent, Doğu Sanayi, Mimarsinan, Evren Mahallesi, İkitelli kavşağı, Mehmet Akif, Bahariye, Masko, İkitelli Sanayi istasyonları olacak.

BOSTANCI-DUDULLU HATTI

Bostancı İDO İstasyonu'ndan başlayıp Kozyatağı, İçerenköy, Türkiş Blokları üzerinden Dudullu'ya ulaşacak. Marmaray ile entegre olacak hat, Kozyatağı'nda Kadıköy-Kartal metrosuna, Kadıköy-Ataşehir-Ümraniye-Sancaktepe-Sultanbeyli metrosu, Dudullu İstasyonu'nda olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosuna bağlanacak. 13 istasyon olan hattın uzunluğu 14,27 kilometre, yolcu kapasitesi 45 bin, yolculuk süresi 22 dakika. Bostancı, Suadiye, Üst Bostancı, Kozyatağı, Küçükbakkalköy, İçerenköy, Kayışdağı, Türkiş Blaklorı, İMES, MODOKO, Dudullu, Yukarı Dudullu, Depo istasyonları hatta yer alıyor.

İstanbul'a yeni metro hatları

KABATAŞ-MECİDİYEKÖY METRO HATTI

Yapımına devam edilen Mahmutbey-Mecidiyeköy hattına bağlanacak Kabataş-Mecidiyeköy metro inşaatı ve elektromekanik sistemler ihalesi yapıldı. Her iki etapta da inşaat ve elektromekanik çalışmaları aynı anda yürütülecek ve daha kısa sürede metro hatları hizmete alınabilecek. Dört istasyonun olduğu hattın uzunluğu 6.5 kilometre, yolcu kapasitesi 70 bin, yolculuk süresi 10 dakika. Kabataş, Beşiktaş, Darphane ve Mecidiyeköy istasyonları hatta yer alacak.

İstanbul'a yeni metro hatları

Hat işletmeye alındığında, dört noktada mevcut raylı sistemlerle entegrasyon sağlanacak. Kabataş-Taksim füniküler hattı ve Eminönü-Kabataş tramvayı ile Kabataş'ta, Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile Mecidiyeköy'de, Topkapı- Sultançiftliği hattı ile Karadeniz Mahallesi'nde (Metris bölgesi) ve Otogar-Bağcılar-Başakşehir hattı ile Mahmutbey'de entegrasyon sağlanmış olacak.

BAKIRKÖY-KİRAZLI METRO HATTI

Kirazlı-Bakırköy İDO metro hattı, Başakşehir-Kirazlı metro hattının devamı olarak planlandı. İhalesi yapıldı, inşaat çalışmaları kısa sürede başlıyor. Bakırköy Meydan'da Marmaray'a entegre olan hat, İncirli'de Yenikapı-Otogar-Havaalanı hattına bağlanacak.

İstanbul'a yeni metro hatları

İhale çalışmaları devam eden Yenikapı-incirli-Sefaköy metro hattına da İncirli'de entegre olacak. Uzunluğu 9 kilometre olan hattın yolcu kapasitesi 70 bin ve yolculuk süresi 13.5 dakika. Hattaki istasyonlar da Bakırköy İDO, Özgürlük Meydanı, Zuhuratbaba, İncirli, Haznedar, İlkyuva, Yıldıztepe, Mollagürani ve Kirazlı.