Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

w

Japonya, İkinci Dünya Savaşı sonrası benimsediği pasifist anayasayı, halkın tüm protestolarına rağmen değiştirme kararı aldı.

İLK KEZ ÜLKE DIŞINDAKİ GÖREVLERE KATILABİLECEK

'Kollektif meşru savunma' adı verilen tasarıyla birlikte, 70 yıl sonra Japon güçleri 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez ülke dışındaki muharip görevlere katılabilecek.

Ülke içinde ve dışında tepkilere neden olan değişikliği Başbakan Şinzo Abe’nin sıkı bir şekilde savunduğu biliniyordu. Abe düzenlediği basın toplantısında, “Japonya’yı çevreleyen ortam giderek daha şiddetleniyor. Herhangi bir olasılığa hazırlıklı olmak için, insanların hayatını koruyabilmek ve barışçıl bir yaşam alanı sağlayabilmek için güvenliği ele alan bir mevzuat geliştirmemiz gerekiyor.” dedi.

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

Değişikliğe ilk tepki ise halen Japonya ile sınır sorunları yaşayan Çin’den gelirken, Dışişleri Sözcüsü Hong Lei yaptığı açıklamada “ihtiyatla meseleyi takip ettiklerini” belirterek, “bu durumun Çin’in ulusal egemenliğine ve güvenliğine zarar vermemesi gerektiğini” söyledi.

ORDUYA YETKİ VERİLDİ

Orduya daha büyük çaplı askeri muharebelere girme yetkisi veren değişiklik, anayasadaki, “kolektif meşru müdafaa hakkının” kullanılmasına getirilen yasağı kaldırıyor. Böylece Japonya saldırı altındaki müttefiklerini savunmak amacıyla güç kullanabilir duruma geliyor.

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

PROTESTOLAR GERÇEKLEŞMİŞTİ

Japon ordusuna yurt dışında savaş yetkisi veren kanun nedeniyle Japonya’da Çarşamba günü büyük protestolar gerçekleşmiş, savaş karşıtı Japon göstericiler nedeniyle Parlamento oylaması ertelenmişti.

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

PARLAMENTO ÖNÜNDE PROTESTOLAR

Kanun tasarısını protesto amacıyla Çarşamba günü, Tokyo’daki Parlamento önünde yaklaşık 13 bin kişi protesto edilmişti. Protestocular ise polisin verdiği rakamların aksine, yürüyüşe katılanların 35 bin kişiyi bulduğunu iddia etmişti.

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

NADİR RASTLANAN BİR DURUM

Çarşamba günü ve öncesinde yapılan gösterilerde on binlerce Japon, Başbakan Abe’nin kanun teklifinin geri çekilmesini talep etmişti. Siyasi yorumcular, bu seviyede bir sivil tepkinin Japonya’da nadir rastlanan bir olay olduğunu belirtti.

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı

BAŞBAKAN İNTİKAM YEMİNİ ETMİŞTİ

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, IŞİD tarafından kaçırıldıktan sonra öldürülen ve videosu yayınlanan gazeteci Kenji Goto için intikam yemini etmişti.

Japon Başbakan Şinzo Abe'den IŞİD'e sert tepki haberi

Japonya pasifist anayasayla vedalaştı