Kanada'daki Kars kasabasının hikayesi

Kanada'daki Kars kasabasının hikayesi

ENSONHABER.com / DETAY HABER Ruslara ve Ermenilere karşı vermiş olduğu mücadelelerle tarihte önemli bir yere sahip olan Kars'ın Kanada'ya kadar uzanan ilginç bir hikayesi var.

RUSYA'NIN UYANIKLIĞI

Rusya'nın 30 Kasım 1853'de Sinop'u basıp Kırım'da donanmaları yakması üzerine Osmanlı Devleti, Rusya'ya karşı İngiltere ve Fransa ile 27 Mart 1854'te ittifak antlaşması imzalar. Bu anlaşma sonrası Osmanlı Devleti'nin ordunun büyük çoğunluğunu Kırım'a yığması sonrası Doğu Anadolu'da büyük bir boşluk oluştu. Sıcak denizlere inmek için fırsat kollayan Rusya, bu durumdan istifade etmek için 14 Haziran 1855'de Kars'ı kuşatır. Rusların bu kuşatması, Kars halkının büyük bir kahramanlık mücadelesinin fitilini ateşler.

AVRUPA'YI SALLAYAN KAHRAMANLIK

Kadın, erkek, yaşlı, çocuk demeden Rus ordusuna karşı amansız bir direnişe girişen Kars halkı, Rusya'ya kolay lokma olmadıklarını göstermek için amansız bir mücadeleye girişir. Bu direniş karşısında neye uğradığını şaşıran Rus ordusu, bir süre sonra işgal ettiği yerlerden geri çekilmeye başlar. Türk ordusundan 4 kat fazla askere sahip olan Rus ordusunun Kars Kalesi'ni ele geçirememesi ve halkın kahramanlık hikayesi o dönem Avrupası'nda da hızla yayılmaya başlar.

KARS'IN KAHRAMANLIĞI KANADA'YA ULAŞTI

Avrupa'da hızla yayılan bu Kars halkının kahramanlık hikayesi Paris'in açıkhava tiyatrolarında da sahnelenmeye başlar. Bu sürecin böyle devam ettiği esnada İngiltere, sömürgesi Kanada'ya deniz altından telgraf kablosu döşeme işini bitirir. Bu hattan ilk haber olarak Türklerin Kars savunması Kanada'ya ulaşır.

KASABALILAR İSİM DEĞİŞİKLİĞİNE GİTTİ

Kars'ın Kanada'ya uzanış hikayesi bu olaydan sonra başlar. Kanada'da Wellington adlı iki kasaba vardır. Bu kasabalara gönderilen postaların sık sık karışması halkı iyice huzursuz etmeye başlamışken, sürpriz bir isim değişikliği önerisi gündeme gelir. Kasabada 'hangi adı alalım' tartışmaları sürerken Türk halkının Kars destanı haberini öğrenirler. Bu kahramanlık destanından çok etkilenen kasabalılar 'Bu kahraman kentin adını kasabamıza verelim' önerisi üzerinde hemfikir olurlar. Böylece aynı isimli 2 kasabadan biri 1855 yılında Kars adını alır.