Kandil Dağı'nda petrol çıkma şansı yüzde 75
DHA

KANDİL DAĞI

PKK’nın silah bırakma çağrısının yankıları sürerken, dün Enerji Bakanı Yıldız’dan çarpıcı açıklama geldi. Yıldız, Türkiye’nin Kandil dağı eteklerinde petrol arayacağını söyledi.

PETROL BULMA ŞANSI YÜZDE 75

Kandil’deki sahalar, Türkiye’nin Bölgesel Kürt Yönetimi ile 2013 yılında yaptığı sözleşmeler sonucu aldığı 6 sahadan, 2’si. Bir petrol şirketi temsilcisi Türkiye'nin söz konusu alanlarda petrol bulması şansının yüzde 75 olduğunu söyledi.

BAKAN AÇIKLAMIŞTI

28 Şubat’ta yapılan açıklamayla çözüm sürecinde önemli bir dönüm noktasına gelindiği bugünlerde, Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan gelen açıklama dikkat çekmişti. Yıldız, merkezi Bağdat yönetimi ile yapılan anlaşmalar ve Kuzey Irak ile imzalanan sözleşmeler çerçevesinde Türkiye’nin Kandil Dağı eteklerinde blokları bulunduğunu ve Hindırın ile Çoman sahalarında petrol arayacağını belirtmişti.

HİNDIRIN VE ÇOMAN SAHALARI

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın sözünü ettiği Hindırın ve Çoman sahaları, Türkiye’nin yaklaşık iki yıl önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile imzaladığı üretim paylaşım anlaşmaları (PSC) arasında yer alıyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, Turkish Energy Company’nin (TEC), IKBY ile 2013 yılında yaptığı sözleşmeler sonucu altı saha aldığını, Çoman ve Hindırın sahalarının da bunlar arasında yer aldığını vurguluyor. Bölgedeki petrol bulma oranının ise yüzde 75’ler civarında olduğu ifade ediliyor.

Taner Yıldız: Kandil Dağı eteklerinde petrol aranacak VİDEO

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)