KKTC'de seçimler tamamlandı

KKTC'de seçimler tamamlandı

172 bin seçmenin bulunduğu Ada'da Özkan Yorgancıoğlu liderliğindeki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) yüzde 38 oyla kazanan parti olurken, iki ay öncesine kadar iktidarda bulunan İrsen Küçük liderliğindeki Ulusal Birlik Partisi (UBP) ise, yüzde 27'yle ikinci sırada yer aldı. Serdar Denktaş liderliğindeki Demokrat Parti (DP) de yüzde 23 oyla üçüncü parti olarak ‘kilit' duruma yerleşti. Başbakan İrsen Küçük ise Meclis'e giremedi.

Hükümetin düşürülmesinin ardından yapılan erken genel seçimler, ülke tarihinde en düşük katılımlı seçimi oldu. Seçmenlerin yüzde 69'u sandığa gitti. 2005 ve 2009 parlamento seçimlerinde katılım oranı yüzde 80'in üzerinde olmuştu.

RÜŞVET SKANDALI

Katılım oranının düşmesine KKTC siyasetindeki yolsuzluklar ve seçimin tatil aylarına denk gelmesi neden oldu. KKTC siyasetinde milletvekillerinin partiler arası transferi çok eleştiriliyordu. Bir milletvekilinin geçen ay meclis kürsüsünden havaya saçtığı 7700 dolar ‘rüşvet parası' son skandal oldu.

KKTC seçim sisteminde seçmenler, partiler dışında milletvekillerini de tek tek belirleyebiliyor. Kimlerin milletvekili seçildiği, tercih ve karma oylarının sayımının ardından bugün belli olacak.

MECLİSTE SON TABLO

Resmi olmayan sonuçlara göre 50 sandalyeli parlamentoda dağılım şöyle oldu:

CTP: Yüzde 38 21 milletvekili
UBP: Yüzde 27 14 milletvekili
DP: Yüzde 23 12 milletvekili
TDP: Yüzde 7 3 milletvekili
Diğerleri: Yüzde 5

BAŞBAKAN MECLİS'E GİREMEDİ

Seçimlerden büyük bir oy kaybıyla çıkan Ulusal Birlik Partisi'nde (UBP) Genel Başkan ve eski Başbakan İrsen Küçük, resmi olmayan ilk sonuçlara göre milletvekili seçilemedi. KKTC'de seçim sisteminde seçmenler, milletvekili adaylarına tercih oyu da kullanarak parti sıralamasını belirleyebiliyor. UBP Lefkoşa bölgesinde 4 milletvekili çıkardı. Küçük'ün tercih oylarıyla geride kaldığı belirtildi. Yüksek Seçim Kurulu, itirazların ve yeniden sayımların ardından resmi sonuçlarını pazartesi günü ilan edecek.