Koalisyon arşivi: 5 Nisan kararları açıklanırken

v

Türkiye 2015 Genel Seçimleri'ni geride bıraktı. Seçmen sandıkta, tek parti iktidarına son verdi. Masada iki ihtimal var; ya koalisyon ya da erken seçim. Hafta sonu 18 yaşını doldurmuş 1 milyon 103 bin 258 genç, ilk kez oy kullandı.

Bu gençler, koalisyon hükümetinde işlerin nasıl yürüdüğünden çok da haberdar değil. Karar alınamayan, iş yapılamayan, hiçbir konuda anlaşma sağlanamayan, hükümet ortaklarının birbirinden habersiz aldıkları kararların ekranlarda öğrenildiği o günlerle ilgili bir hatırlatma yapalım dedik.

Murat Karayalçın'ın Tansu Çiller şaşkınlığı

DYP-SHP KOALİSYONU

Ekonomik kriz nedeniyle paranın bir gecede pul olduğu 90'lı yılların iktidarında, Tansu Çiller'in DYP'si ve koltuğunu Erdal İnönü'den devralan Murat Karayalçın'ın SHP'si vardı.

Usta gazeteci Mehmet Ali Birand'ın hazırladığı, CNNTürk ekranlarında yayınlanan Son Darbe: 28 Şubat belgeselinde, DYP ve SHP koalisyon hükümeti ve yaşanan derin ekonomik kriz ekranlara geldi.

KARAYALÇIN'IN 5 NİSAN ŞAŞKINLIĞI

ABD’de eğitim görmüş bir ekonomi profesörü olan Tansu Çiller’in başbakanlığındaki hükümet, ülkeyi çıkmaz bir sokağa sürüklemişti. Sözde kurtuluş reçetesi olan 5 Nisan Kararları’nın açıklandığı basın toplantısında ise hükümet ortağı Murat Karayalçın’ın şaşkınlığı kameralara yansıyordu. Öyle ki alınan tasarruf tedbirlerinin bir çoğundan Karayalçın’ın dahi haberi yoktu. Karayalçın o anları, Mehmet Ali Birand’ın hazırladığı Son darbe: 28 Şubat’ta anlattı.