Kürtçe şarkı söyleyen Aynur Doğan yuhalandı

Kürtçe şarkı söyleyen Aynur Doğan yuhalandı

Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda sahne alan Aynur Doğan, Kürtçe şarkılarını seslendirdiği sırada bir grubun protestosuyla karşılaştı. İspanyolca şarkı alkışlandı, Kürtçe şarkı yuhalandı..

PROTESTO EDİLDİ

18'inci İstanbul Caz Festivali kapsamında Harbiye Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesi'nde "Suyun Kadınları" adlı gecede Aynur Doğan'ın Kürtçe şarkı söylemesi bir grup seyirci tarafından protesto edildi.

Buika, La Shica ve Sandra Carrasco'yla aynı sahneyi paylaşan Doğan, grubun Diyarbakır'da şehit olan askerleri gerekçe gösterip sahneye pet şişe atması üzerine sahneden inmek zorunda kaldı. Sanatçıya diğer müzikseverler sloganlarla destek verince ortam gerildi. İstiklal Marşı okuyup, Doğan'ı ıslık ve alkışlarla protesto eden bazı seyirciler Açıkhava'dan ayrıldı. Polis ekipleri, gerginlik üzerine konser alanına geldi. Gecenin sonunda sahneye çıkan Doğan, tamamlayamadığı Kürtçe şarkısını seslendirdi.

'SANATIN DİLİ EVRENSELDİR'

İKSV'den yapılan açıklamada, "18. İstanbul Caz Festivali kapsamında gerçekleştirilen "Mujeres de Agua" (Suyun Kadınları) konserinde yapılan protestoların son derece üzücü olduğunu düşünüyoruz.

Sanat ve kültürün birleştirici rolünün unutulmaması gerektiğini, sanatın dilinin evrensel olduğunu hatırlatmak isteriz" denildi.

SAHNEDEN İNDİM

Hürriyet.com.tr'ye konuşan sanatçı konserin çok güzel başladığını belirterek, "Sahneye çıktım. 2 şarkı seslendirdim. Üçüncü parçaya başlarken bir gürültü duymaya başladım. Bir kaç kişiden sesler yükseldi, ben ne söylediklerini önce anlayamadım. Sonra karşılıklı yuhlanma sesleri yükseldi ve pet şişeler, minderler atıldı. Durum ciddi bir hal alınca sahneden indim" dedi. Daha önce konserlerinde de bazı olayların yaşandığı ancak bunun kendisiyle ilgili olmadığı vurgulayan Aynur Doğan'ın hala olayın şokunu üzerinden atamadığı belli oluyordu... "Aslında ne diyeceğimi bilemiyorum. Hala olayın şokunu atmaya çalışıyorum" diyen sanatçıyı en çok böyle bir zamanda böyle bir böyle bir şiddete maruz kalması üzmüş. "Beni yuhlamaları belki o kadar önemli değil. Ama sahneye çıkan bir sanatçıya her ne gerekçe olursa olsun pet şişe, minder atılmasını kabul edemiyorum. Ama burada üzerinde düşünülmesi gereken en önemli konu 'yan yana oturup bir konser izleyememek'. Bu Türkiye adına çok hüzün verici..."

BENİ YUHALAYANLARI AFFEDİYORUM

Ortamı gerdiği iddia edilen "Türkçe türkü söyle. 13 şehidin daha kanı kurumadı'' sözlerine duymadığını sözlerine ekleyen Aynur Doğan, "Bu konserin yapılacağı ve bir çok dilde şarkılar söyleneceği aylar öncesinden belliydi. Yapılanları bir provakasyon olarak algıladım. Konsere gelen diğer insanların da tadı kaçtı. Her ne yaşamış olursak olalım biz sanatın kardeşlik olduğu göstermeye devam edeceğiz." dedi. Aynur Doğan'ın telefonu kapatırken son sözü "Ben beni yuhalayanları affediyorum..." oldu