Merkel yüzde on oy kaybetti
ensonhaber.com

Almanya'da parlamento seçimleri sona erdi. Resmi olmayan sonuçlara göre Merkel dördüncü kez Başbakanlık koltuğuna oturma hakkını elde etti. Ancak Merkel'in bu zaferi ne kadar kutlanılabilecek bir durum tartışılıyor. Zira 2013 yılında aldığı oy oranı ile şimdiki arasında dağlar kadar fark var.

Merkel yüzde on oy kaybetti

YÜZDE 10 FARK

Hristiyan Demokrat Partisi (CDU) ve Bavyera eyaletindeki kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) toplam oy oranı beklentileri kaşılamadı.

Beklentiler yüzde 40'ın biraz üzerindeydi, ancak  2013 yılında alınan oy oranının yüzde on oranında bir kayıp geldi. 2013 seçimlerinde bölgeden yüzde 41'in üzerinde oy alan Merkel 2017 seçimlerinde ise iki bölgede sadece yüzde 32,9 oy alabildi.

Merkel yüzde on oy kaybetti

Merkel için adeta buruk bir zafer olan bu sonuçlar ile hükümetin koalisyon ile kurulacağı kesinlik kazandı. Ancak burada endişe edilen nokta koalisyon değil 2021 seçimleri olacak.

MERKEL'İ BEKLEYEN BÜYÜK TEHLİKE

Seçimlerde bir diğer dikkat çeken nokta, Alman ırkçı parti AfD'nin yükselişi. yüzde 10'a yakın bir artış ile oyunu yüzde 4 seviyesinden yüzde 13'e yükselten "yeni Naziler" Merkel için büyük bir tehlike olarak görülüyor.

18 yaşına yeni girerek oy verme hakkı elde eden gençlerinyüzde 35'inin AfD partisine oy verdiği belirtilirken, bu oran Merkel için çok daha düşük bir seviyede kaldı.

Merkel yüzde on oy kaybetti

Kazandığı bu ivme ile yoluna devam eden ve sürpriz bir şekilde 3. parti olmayı başaran AfD, Almanya'da yükselen ırkçılık fikri ile 2021 seçimlerinde koalisyon ortağı hatta kurucu bile olabilecek potansiyelde görünüyor.

HÜSRANIN EN BÜYÜK SEBEPLERİ

Merkel'in seçim zaferi hüsrana dönüştüğü artık kesinleşti. Bununla birlikte Hristiyan Demokratlar tatsız galibiyetin nedenleri araştırılırken, burada en önemli faktörün Türkiye konusu olduğu göze çarpıyor.

Merkel yüzde on oy kaybetti

Öyle ki bir seçim dönemi boyunca Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim malzemesi olarak kullanılmaya çalışılmış, her miting ve propganda esnasında Türkiye hakkında büyük laflar edimişti. Bunu büyük bir seçim yatırımı olarak gören Alman siyasiler, Türk düşmanlığı'ndan bekledikleri prim gelmemiş, üstüne tepki çekmiş oldu.