NATO yetkilisi: Muhtemelen bu yaz savaşta olacağız
Ajanslar

NATO yetkilisi: Muhtemelen bu yaz savaşta olacağız

Geçtiğimiz günlerde, deneyimli ABD'li istihbarat uzmanı John Schindler'e konuşan bir NATO yetkilisi, "Muhtemelen bu yaz savaşta olacağız. Eğer şansımız varsa, bu bir nükleer savaş olmaz" ifadelerini kullandı.

Kaynağının adını açıklamayan Schindler, dünya çapında bir çatışma olasılığının hızla arttığına dikkat çekti. NATO yetkilisinin açıklamasının geniş şekilde tartışıldığı Amerikan basınında, çatışmaların ABD ile Rusya arasında yaşanabileceği kaydedilirken, Çin'le yükselen tansiyon da gözler önüne serildi.

KARŞILIKLI TATBİKATLAR GERİLİMİ ARTIRDI

NATO bünyesindeki ülkeler, geçtiğimiz günlerde Rusya sınırına hemen yakın bölgelerde en kapsamlı savaş tatbikatlarından birini yapmıştı. ABD, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Almanya, Fransa, Finlandiya, Norveç ve İsveç'in katıldığı hava tatbikatı ise hâlen devam ediyor. Washington yönetimi, Çin'le de büyük gerilim yaşıyor. NATO tatbikatına Rusya'yla Akdeniz'de tatbikat yaparak cevap veren Pekin, Güney Çin Denizi'nde de ABD'nin Asyalı müttefiklerini taciz etmeyi sürdürüyor. ABD, Güney Çin Denizi'nde bölge ülkeleriyle seri tatbikatlar düzenlerken, Çin de Asya sularındaki adalarla ilgili egemenlik iddialarını yüksek sesle dile getiriyor.

RUSYA: TANKLARIMIZIN VİZEYE İHTİYACI YOK

ABD, Rusya ve Çin arasındaki gerginliğin üstüne, siyasilerin sert açıklamaları da ekleniyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin, geçtiğimiz hafta devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Tanklarımızın, Avrupa'ya geçmek için vizeye ihtiyaçları yok" dedi.