Numan Kurtulmuş: Avrupa Birliği ordusu olmadan dağılır
AA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TRT Haber'de canlı yayınlanan özel programda, gündeme ilişkin değerlendirmede bulundu, soruları cevapladı.

"ABD'nin pozisyonunun, yeni başkanla birlikte yeni yılda değişmesine dair sinyaller var mı, yeni yönetimle birlikte bizi neler bekliyor?" sorusu üzerine Kurtulmuş, "Bu yorumları yapmak için çok erken. Yani önce Sayın Trump'ın etrafı şekillenecek. Ama şu çok net görülüyor, Trump'ın, Amerika'nın bölgedeki askeri varlığını mümkün olan en kısa süre içinde azaltacağı açık. Bu, bir an evvel arkasında çatışmaları mümkün olduğunca azaltarak, oradan çekilme stratejisi demektir. Aslında Sayın Obama da ilk dönemlerinde böyle niyetlenmişti ama maalesef bunu yapamadı" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş: Feto'nun iadesi için adımların atılacağını düşünüyorum VİDEO

"ORTADOĞU'DA TÜRKİYE'YE İHTİYAÇ ARTACAK"

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Böyle baktığınız zaman eğer Amerika buradaki askeri varlığını azaltmak durumunda kalacaksa Ruslar'ın da yeni bir denge unsuru olarak bölgeye girdiğini düşünürsek hele bir de Suriye'de bir barış süreci ortaya çıkarsa bu süreçlerde ABD'nin tekraren söylüyorum, bölgedeki ekonomik ve siyasi bakımdan istikrarlı bir ülke olarak Türkiye'ye olan ihtiyacı artacaktır. Bu politikalarda değişiklik yapılmasına neden olacağını düşünüyorum. Bu emareler var ama şimdiden 'Bu kesin böyle olacaktır.' demek doğru değil. Türkiye olarak böyle bir beklentimiz var. Böyle bir ümidimiz var. Bu yönde yeni yönetimle birlikte de Türkiye'nin bazı ortak noktalarda buluşabileceğini görüyoruz. Bir başka mesele de kuvvetle muhtemel Feto'yla ilgili olarak da yeni yönetimde ciddi bir tavır değişikliği ortaya çıkacak. Çünkü yaptığımız dış temaslarda görüyoruz ki 15 Temmuz'dan sonraki gibi değil. Orada da yeni olumlu anlamda birtakım meseleler ortaya çıkıyor. Bunun bir terör örgütü olduğu, Türkiye'yi zehirlemeye çalıştığı yönünde. Hele hele şimdi şu mahkemeler açıldı. Burada ortaya çıkan itiraflar, mahkemelerdeki ifadeler de ortaya çıktıkça ben bu anlamda da Feto'nun iadesi konusunda adımların atılabileceğini düşünüyorum."

"AVRUPA BİRLİĞİ ORDU KURMAZSA DAĞILIR"

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ilişkiler ve 15-16 Aralık'ta yapılacak Liderler Zirvesi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"AB hukuk sistemini kurdu, para birimini oluşturdu, parlamentosunu kurdu, bir devlet olma, ortak bir Avrupa devleti olma konusundaki adımların önemli bir kısmını yaptı ama ortak bir ordu kuramadı." diyen Kurtulmuş, "AB eğer ortak ordusunu kuramazsa dağılma sürecine girer. Bugün AB'nin karşılaştığı en temel mesele, kendi iç siyasi entegrasyonunu sağlamakta zorlanmasıdır." dedi. AB'nin Türkiye'ye karşı hep iki yüzlü, çifte standartlı tavırlarsergilediğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

Numan Kurtulmuş: Avrupa Birliği ordusu olmadan dağılır VİDEO

"AVRUPA BİRLİĞİ CİDDİ YOL AYRIMINDA"

AB'nin Türkiye'ye karşı hep iki yüzlü, çifte standartlı tavırlar sergilediğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"AB çok açık bir yol ayrımında, bunu asla siyasi bir tehdit için söylemiyoruz, yanlış anlamasınlar. AB artan bu ırkçılık, İslamofobi, yabancı düşmanlığının somut hale indirgenmiş şekli bazı siyasetçiler nezdinde Türkiye düşmanlığıdır, o Türkiye düşmanlığının içerisinde de Erdoğan düşmanlığıdır. Bu aslında sadece Türkiye, Erdoğan'a karşı bir siyasi operasyon değil, Avrupa'nın iç konsolidasyonunu ortadan kaldıran bir siyasi operasyondur. Avrupalıların önce buna dikkat etmesi lazım."

AB ile Türkiye arasında 64'üncü hükümet ile başlayan süreçte, çok açık devam eden iki anlaşmadan oluşan bir süreç bulunduğunu aktaran Kurtulmuş, "Biz göçmenlerin Avrupa'ya geçişini engelleyeceğiz, bunun karşılığında da AB Türk vatandaşlarına vize serbestisi tanıyacak. Üzerimize düşen sorumlukların tamamına yakını yerine getirdik ama ondan sonra öyle bir noktaya geldi ki 'Terörle Mücadele Yasası'nı gözden geçirin.' Birtakım mazeretler ortaya konulmaya çalışıldı. Bir kere bu çifte standardı bırakmak lazım. Sayın Cumhurbaşkanımızın 'yıl sonuna kadar bekleriz' dediği o." değerlendirmesinde bulundu.

Kurtulmuş, "Hem içerideki artan ırkçılığın önlenmesi, hem Avrupa'nın içinde kapanma sürecinin bir şekilde tersine çevrilmesi, hem de göçmen meselesiyle çözemeyecekleri seviyede karşılaşmaktan kaçınmak için Avrupalı liderlerin 15-16 Aralık'taki toplantıda, Türkiye'ye karşı Avrupa Parlamentosu'nun takındığı tavrı takınmayacakları kanaatindeyim." ifadesini kullandı.

Numan Kurtulmuş: Avrupa Birliği ordusu olmadan dağılır

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)