Oğul Kanadoğlu: Bu meclis Anayasa yapamaz

Oğul Kanadoğlu: Bu meclis Anayasa yapamaz

367'nin mimarı Sabih Kanadoğlu'nun Anayasa Profesörü oğlu Korkut Kanadoğlu, "Bu Meclis Anayasa yapamaz" dedi.

"YENİ BİR ANAYASA YAPILAMAZ"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında, Türkiye'nin önde gelen 24 anayasa profesörü yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili bir toplantı yaptı. Toplantıya "Meclis yeni anayasa yapabilir mi" tartışması damga vurdu. Yaklaşık 5 saat süren toplantıda yeni anayasanın nasıl yapılması gerektiği tartışıldı. Toplantıya katılan anayasa profesörleri görüşlerini açıkladı. Sabih Kanadoğlu'nun oğlu Özyeğin Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Korkut Kanadoğlu'nun sözleri tartışmalara neden oldu. Kanadoğlu, TBMM'nin yeni Anayasa yapamayacağını iddia ederek, "Bu Anayasa yürürlükte iken yeni bir Anayasa yapılamaz. Ancak bu Anayasa üzerinde değişiklik yapılabilir. Yeni Anayasa yapılması için kurucu meclis kurulması gerekir"dediği öğrenildi.

DARBE Mİ OLMASI GEREKİR?

Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da Meclis'in yeni Anayasa yapamayacağını savunan isimler arasında yer aldı. Kanadoğlu ve Kaboğlu'nun sözlerine toplantıya katılan anayasa hukukçuları tepki gösterdi. Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, "Askerî darbe dönemlerinde darbecilerin inisiyatifiyle oluşturulan kurucu meclisler tarafından anayasaların yapıldığı Türkiye'de TBMM'ninanayasa değişikliğiyapamayacağını savunmak hiçbir şekilde demokratik mantıkla izah edilemez. Yeni anayasa yapılmasını sağlamak için illa darbe olmasını savunmak hukukla bağdaşmaz" dediği öğrenildi.İzmirÜniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu ise "Demokrasilerde en önemli güç halk iradesidir. Asli iktidara sahip olan halkreferandumyoluyla bir uzlaşma metni olarak anayasayı kabul ediyorsa, hiçbir güç 'yeni bir anayasa yapamazsınız' diyemez" dedi.

Boş metne yeni Anayasa

Prof. Dr. YavuzAtar 1982 Anayasası'nın tümüyle çöpe atılması gerektiğini savunarak, "Boş bir kağıt alınmalı ve bu kağıt üzerine yeni anayasa yazılmalıdır. Yeni anayasada insan öncelikli olmalıdır. Değişmez maddeler kalabilir. Ama yeni anayasada değiştirilemeyecek madde olmamalıdır. Yeni anayasada hangi kurumların yer alacağına önceden karar verilmelidir" dediği öğrenildi. Toplantıya katılan Prof. Dr. Yavuz Atar ile Prof. Dr. Merdan Hekimoğlu başta olmak üzere birçok anayasa hukukçusu hazırlanacak yeni anayasanın mutlaka referanduma sunulması gerektiğini savundu.

BUGÜN GAZETESİ