Sağlık Bakanlığı'ndan sarı toz açıklaması

sarıtoz

Sağlık Bakanlığı, cuma günü Kanada, Belçika, Almanya, ABD ve Fransa Başkonsolosluklarına, bugün de Macaristan Konsolosluğu'na gönderilen, zarf içerisindeki sarı tozla ilgili incelemesini tamamladı.

BİYOLOJİK HARP MADDESİNE RASTLANMADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, incelemeler sonucunda şarbon ve veba gibi herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı'ndan sarı toz açıklaması

GÖZLEM ALTINA ALINAN 25 KİŞİ TABURCU EDİLDİ

Sarı toz olayıyla ilgili gözlem altına alınan 25 kişi taburcu edildi. Sağlık Bakanlığı, konuyla ilgili olarak "Gözlem altına alınan 25 kişi, incelenen tozda herhangi bir biyolojik malzemesine rastlanmadığı için taburcu edildi." açıklamasında bulundu.

BAKANLIKTAN YAPILAN YAZILI AÇIKLAMA

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi;

"24 Ekim 2014 tarihinde İstanbul'da Kanada, ABD, Fransa, Almanya ve Belçika Büyükelçilik ve Konsolosluklarına postayla gönderilen şüpheli toz materyal, biyolojik açıdan incelemeye alınmıştır. Şüpheli toz materyalde yapılan ilk incelemelerde; Bacillusanthracis (Şarbon), Yersiniapestis (Veba), Francisella tularensis (Tularemi), Ricinuscommunis toksin (Risin) ve Botilinum toksini (Besin zehirlenmesi) araştırması yapılmış ve herhangi bir Biyolojik Harp Maddesine (BHM) rastlanmamıştır. Ancak diğer olası Biyolojik harp maddeleri ve şarbon sporlarına yönelik ileri biyolojik tetkikler ve kimyasal analiz sonuçları bugün geç saatlerde tamamlanarak tekrar kamuoyu ile paylaşılacaktır."