Sağlık için her gün ceviz tüketin
ensonhaber.com

Cevizin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle kalp sağlığı için tüketilmesi önerilen cevizin günde 50 gram tüketilmesi ise damar tıkanıklığının önüne geçiyor. Badem, fındık, fıstık gibi yemişlerden farkı olarak yüksek miktarda omega 3 yağ asidini bünyesinde barındıran ceviz, ayrıca 5 kat daha fazla alfa linolenik asit içeriyor.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

DAMAR TIKANIKLIĞINA ENGEL OLUYOR

İyi bir posa ve bitkisel protein kaynağı olan ceviz, pek çok hastalığa karşı koruyucu olarak biliniyor. Mutlu bir yaşam ve sağlıklı bir kalp için düzenli ceviz tüketilmesi oldukça önemli. Yapılan çalışmalarda günde ortalama 50 gram ceviz tüketimi damar tıkanıklığına engel olabiliyor.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

KANSERE KARŞI ETKİLİ

Ceviz, içerdiği E vitamini sayesinde yüksek antioksidan kaynağı. Başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne karşı koruyucu etki gösteriyor. Ceviz aynı zamanda manganez ve bakır gibi önemli mineralleri de bünyesinde barındırıyor.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

KİLO KAYBI SAĞLIYOR

Yapılan bir başka araştırma ise ceviz yönünden zengin diyet ile fazla kilolu ve obez kadınlarda kilo kaybı sağlanıyor ve kolesterol düzeyleri iyileştiriliyor. Uzmanlar yapılan bu diyet ile sağlıklı bir şekilde kilo verildiğini belirtiyor.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

KABUKLU CEVİZ Mİ KABUKSUZ MU?

Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı. Kabuklu ceviz kırılarak tüketildiğinde besin değeri kaybı söz konusu olmuyor.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

SAKLAMA ŞEKLİ

Kabuklu ceviz, iyi kapanan bir kap içerisinde serin, düşük nemli ve güneş ışığına maruz kalmayan bir yerde saklanmalı. Fazla miktarda ceviz varsa dondurucuda saklama yöntemini de kullanabilirsiniz. Ambalajı açılan cevizleri, ağzı kapalı kaplarda ve buzdolabında 6 aya kadar saklayabilirsiniz. Dondurucuda saklanan cevizler ise 1 yıla kadar tüketilebilir.

Sağlık için her gün ceviz tüketin

CEVİZİ NASIL YEMELİ?

Ceviz, herhangi bir pişirme ve hazırlama yapılmadan yenebilen nadir yiyeceklerden. Çorba, erişte, ana yemekler, mezeler, salatalar, tatlılar, kekler, börekler gibi daha pek çok yiyecekte rahatlıkla kullanılıyor ve her türlü lezzete çok yakışıyor. Ara öğünlerin de baş tacı olan ceviz, sade de tüketilebiliyor, kavrularak da. İdeal kilosunda olan kişilerin günde 1 avuç dolusu; fazla kilosu olanların ise ara öğünlerinde 2 adet ceviz tüketmesi tavsiye ediliyor. 2 tam ceviz 1 tatlı kaşığı yağ yerine geçiyor. Sağlığı geliştirmek, hastalıklara karşı korunmak için her gün uygun miktarda ceviz tüketilmesi uzmanlar tarafından öneriliyor.