Samsun'da sel felaketi ön raporu açıklandı

Samsun'da sel felaketi ön raporu açıklandı

SUÇLU DOĞA DEĞİL KURUMLAR

Hürriyet'ten Erdinç Çelikkan'ın haberine göre TMMOB Şehir Plancıları Odası, Samsun'da dün ölü sayısı 12'ye çıkan son sel felaketiyle ilgili ön raporunda, tüyler ürperten tespitlere yer verdi:

Yatağı değiştirilen derenin zorlama yeni güzergâhı felaket getirdi. Suçlu ve sorumlu doğa değil, DSİ, SASKİ, TOKİ, Samsun Büyükşehir ve Canik Belediyesi.

Samsun'da 12 kişinin öldüğü sel felaketinin nedenleri araştırılırken, uzmanlardan "Felakete dere yatağının değiştirilmesi neden oldu" tespiti geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası selle ilgili ön raporunu yayınladı.

Bayraktar: TOKİ'nin bir milim suçu yok-Tıklayın

Raporda, "Derenin zorlama yeni güzergahı felaket getirdi" denilerek, özetle şu tespitlere yer verildi:

DERE YATAĞI VE ÇEVRESİ YAPILAŞMA DIŞI OLMALIYDI

"Selin yaşandığı alan, tümüyle dere dolgusu bir zemin. Aslen yapılaşma dışı tutulması gereken, dere yatağının değiştirilmesi sonucu oluşturulmuş bir yer. Dere yatağının değiştirilmesi ve sonrasında eski yatağın yapılaşmaya açılması temel hata olarak öne çıkmakta. Zorlama yeni güzergâh ve Mert Irmağı üzerinde yapılan köprü, bölgede taşkının başlıca unsurları. Taşkın önlemeye yönelik tesisler yeterli değil. Eski dere yatağı ve çevresinin, kent içi açık ve yeşil alan yapılmak yerine yapılaşmaya açılması önemli bir planlama hatası."

TOKİ'NİN TÜM PROJELERİ BAĞIMSIZ DENETİME AÇILMALI

"Bölgenin hazırlanan imar planlarında konut alanı olarak düzenlenmesinde yetkisini kullanan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi bu konuda başlıca sorumlular. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin bütüncül planlamayı dışlayan tavrı, ne yazık ki gelecekte de benzer acı olayların yaşanmasına neden olacaktır. TOKİ'nin tüm konut ve kentsel dönüşüm projeleri bağımsız denetime açılmalı, olası yeni can kayıplarının önüne geçilmeli. Yasal düzenlemeyle denetim dışına çıkarılmış olan TOKİ'nin uygulamalarının büyük bölümü sorunlu. Sel ve taşkın sonucu yaşanan can kayıpları için yağmuru, dere yatağına dökülen çöpleri v.b. suçlamaktan vazgeçilmeli, zincirleme teknik hataların, ihmallerin sorumlularının hesap vermesi sağlanmalı. Suçlu ve sorumlu doğada değil, DSİ, SASKİ, TOKİ, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Canik Belediyesi kapılarının ardında, yanlış kararların altındaki imzalarda aranmalıdır."

Samsun'da sel felaketi ön raporu açıklandı

Samsun'da sel felaketi ön raporu açıklandı