Samsung'un gelirleri düştü

Samsung'un gelirleri düştü

2011 yılında Galaxy S2 ve Note modelleriyle beraber yükselişini sürdüren Samsung, Galaxy S3 modeliyle 2012 yılına damga vurmuş ve gelirlerini inanılmaz derecelere çıkartmıştı.

Hala pek çok modeliyle en çok kazanan ve en çok satan Android üreticisi olan Samsung, 2012 yılından beri ilk defa bu kadar büyük bir gelir düşüşü yaşadı.

Galaxy S4 ve S5 beklenen etkiyi yaratmadı

Galaxy S3 ile 60 milyonu aşan bir satış grafiği yakalayan Samsung, daha sonra Galaxy S4 ve S5 modelleriyle bu rakamları tutturamadı. Android tarafında artan rekabet ve diğer üreticilerin de Samsung'dan geri kalır noktalarınının bulunmaması, satışları daha orta seviyelere çekti.

Evet Samsung'un gelirleri hala en iyiler arasında fakat firmada düşüş çok ciddi rakamlara çıkmış durumda.

SAMSUNG'UN GELİRLERİ YÜZDE 30 DÜŞTÜ

2014 yılının üçüncü çeyreğinde, gelirlerinde yüzde 30 civarında düşüş yaşayan Samsung, 45 milyar dolarlık gelir elde etti. Üçüncü çeyrek için bu değerler rakiplere göre çok iyi olsa da, firma 2012'den beri ilk defa 50 milyar dolar altına inmiş durumda.

Samsung'un gelirleri düştü

GELİRLERİN YARISI MOBİLDEN

Şirketin tüm gelirlerinin yarısına sahip olan mobil bölümü, bu yüzden şirketin mali bilançosuna da doğrudan etki ediyor.

Samsung son çeyrekte akıllı telefon satışlarını önemli oranda artırdığını açıkladı. Ancak genelde orta seviye cihazlar daha çok satılınca önceki dönemlere göre gelirler de düşük kalıyor. Yani Samsung, amiral gemisi modeleriyle değil de orta seviye modelleriyle pazarda rakamları artırmış durumda.

Mobil cihaz bölümünün son çeyrekte elde ettiği gelir yüzde 15 düşüşle 22.3 milyar dolar oldu. Faaliyet karı ise 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Firmanın büyük beklenti beslediği Galaxy Note 4 satışları ise yılın son çeyreğindeki mali tablolarda kendisini gösterecek.

Android ekosisteminde rekabet son derece artmış durumda. Yerel firmalar başta olmak üzere pek çok üretici, Çin'de gelişmiş özelliklere sahip Android cihazlar ürettirip satabiliyor. Bu da Samsung gibi oyunculara darbe anlamına geliyor.

Ayrıca 2012 yılında bu kadar iddialı olmayan Sony, LG, Motorola gibi üreticiler ve sektöre dahil olan diğer büyük bilgisayar üreticileri de rekabeti kızıştırmış durumda.