Sarkozy'den okullarda domuzsuz menü açıklaması
CHA

Sarkozy'den okullarda domuzsuz menü açıklaması

RTL radyosuna konuşan Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, kantinlerde tek tip menü olması gerektiğini savundu. Okullardaki alternatif menünün laikliğe aykırı olduğunu iddia eden Sarkozy, "Cumhuriyetin, uygulanması gereken kuralları var, hiçbir agresiflik sergilenmeksizin kararlılıkla ugulanmalıdır" dedi.

"30 SENE ÖNCE BAŞÖRTÜSÜ YOKTU"

Okul kantinlerinde alternatif yemek seçeneğinin 30 yıldır uygulanıyor olmasının hatırlatılması üzerine de Sarkozy, 30 sene önceki durumla bugünkü durumun aynı olmadığını iddia etti. "30 sene önce her şey daha sakindi. Başörtüsü yoktu. Toplumlar arasındaki gerginlik bugünkü gibi değildi. Farklı kimliğe sahip insanların oyları suistimal edilmiyordu. Yabancı göçü ile ilgili aynı şeyleri söylemiyorduk" dedi. Uygulamanın bu şekilde devam etmesi halinde ilerde okul kantinlerinde Müslüman çocuklarına ayrı bir masa, Yahudi çocuklarına da farklı bir masa uygulamasına yol açılabileceğini aktardı.

"LAİKLİK BASKI DEĞİL FARKLILIKLARA SAYGI DEMEK"

Sarkozy’nin okul kantinlerinde alternatif yemekleri hedef alan çıkışına kendi partisi Halk Hareketi Birliği'nden (UMP) itiraz geldi. Sarkozy döneminin Başbakanı François Fillon, eski Cumhurbaşkanı'na katılmadığını kaydetti. Fillon, "Var olan dinler ve onların getirdiği kısıtlamalar var. Laiklik, dinler üzerinde baskı değil farklılıklara saygı demek" ifadelerini kullandı.

"ÇOCUKLARA DOMUZ YEMESİ İÇİN BASKI YAPAMAYIZ"

Kasım ayında UMP Genel Başkanlığı seçimlerinde Sarkozy’nin rakibi olan Bruno Le Maire de çocukların yemeğine karışmanın yanlış olduğunu belirterek, "Ben yemek seçiminin çocuklara bırakılmaya devam edilmesi gerektiğini savunuyorum" diye konuştu. Sarkozy’ye yakın isimlerden Nice Belediye Başkanı Christian Estrosi de "Domuz yemenin yasak olduğu ailede büyüyen çocuğa domuz tüketmesi yönünde baskı yapamayız" dedi.