Şehit annesinin sorusu askeri hakimi ağlattı

Şehit annesinin sorusu askeri hakimi ağlattı

Çukurca'da 20 ay önce TSK'ya ait mayına basarak şehit düşen 6 erle ilgili davanın duruşmasına askerî mahkemede devam edildi. Şehit babası Halil Demirci, tutuksuz sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya'dan, aşçı ve berber olan oğlunun neden mayın aramasına gönderildiğini cevaplamasını istedi. Anne Raziye Demirci ise evladının 9 yıldır askerin ayak basmadığı yere neden gönderildiğini sordu.

ASKERİ HAKİM GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Annenin sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu gözyaşlarını tutamazken, Gürbüz Kaya suçlamaları reddetti. Hakkâri Çukurca'da 27 Mayıs 2009 tarihinde TSK'ya ait mayına basarak hayatlarını kaybeden 6 erin şehit düşmesine ilişkin davanın görülmesine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya, internete düşen ses kayıtlarında mayınları döşediğini itiraf eden tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es ile yine aynı kayıtta Es'e, "Kahrolacak bir şey yok." diye teselli veren tutuksuz sanık Tümgeneral Gürbüz Kaya katıldı. Şehit ailelerinin de hazır bulunduğu duruşmada sanık komutan Gürbüz Kaya, hakkındaki tüm iddiaları reddetti. Ses kayıtlarında Tuğgeneral Zeki Es'in, "Mayınları bizzat kendim yerleştirdim." itirafına rağmen, mayınları 'Felat' kod adlı teröristin döşediği yönünde bilgi bulunduğunu öne sürdü. Kara Kuvvetleri ve Jandarma'nın mayınların TSK tarafından alarm-ikaz sistemi amacıyla yerleştirildiği yönündeki bilirkişi raporlarının aksini savunan Kaya, havan mermisi tuzaklamasının kendilerine değil teröristlere ait bir yöntem olduğunu ifade etti. Kaya, mayını yerleştiren teröristin 2010'da başka bir patlayıcıyı yerleştirirken öldüğünü söyledi. Tuğgeneral Es'le uydu telefonunda görüşme yaptığını doğrulayan Kaya, görüşmenin 585 saniye sürdüğünü ve internette yayınlanan ses kaydının eksik olduğunu aktardı. Kayıtlarda Es'e söylediklerinin moral verme amaçlı olduğunu dile getiren Kaya, 1 şehit ve yaralı bilgisi geldiğini, bu nedenle Es'e, "Kahrolacak bir şey yok." dediğini belirtti.

ZEKİ ES İLE GÜRBÜZ KAYA TARTIŞTI

Savunmasını yapan tutuklu sanık Tuğgeneral Zeki Es de, iddiaları kabul etmedi. Es, Uzundere bölgesinde askerleri konuşlandırmadan önce muhtemel sızmaya karşı söz konusu mayınları döşettiğini söyledi. Mayınlar konusunda Tümgeneral Gürbüz Kaya'yı haberdar ettiğini açıklayan Es'e Tümgeneral Gürbüz Kaya karşı çıktı. Kaya, kendisine mayınlar konusunda bilgi verilmediğini iddia etti. Kaya'ya cevap veren Es ise "Ben o bölgede nerelere mayın döşetileceği konusunda, tatbikatın nasıl hazırlanacağı konusunda bir broşür hazırlattım. Karakolda tatbikat yaptırdım. Tüm bu bilgileri de Kaya ile paylaştım. Hatta o esnada yanımda Harekât Daire Başkanı ve İstihkam Daire Başkanı ve yanımda diğer rütbeliler de vardı." diye konuştu.

BERBER OĞLUMUN MAYIN ARAMASINDA İŞİ NE

Söz alan Şehit er Deniz Demirci'nin babası Halil Demirci, oğlunun operasyondan 2-3 gün önce kendilerini aradığını, bölüğünün değiştirildiğini ve operasyona gönderileceğini söylediğini anlattı. Baba Demirci, sanık Kaya'ya aşçı ve berber olan oğlunun neden mayın aramasına gönderildiğinin sorulmasını istedi. Anne Raziye Demirci ise operasyon öncesi kendisiyle konuştuğu oğlunun, "Ölüm için aldılar." dediğini ve moralinin bozuk olduğunu kaydetti. Demirci, evladının 9 yıldır askerin ayak basmadığı yere gönderildiğini söylediğini ve niçin buraya görevlendirildiklerinin sorulmasını talep etti. Bu soru karşısında duruşmada duygusal anlar yaşandı. Gözyaşlarını tutamayan Mahkeme Başkanı Mehmet Yüzbaşıoğlu, zaman zaman kâğıt mendil ile gözyaşlarını sildi. Şehit annesinin, sorusuna da cevap veren Kaya, belli bölgelerine gidildiğini; ancak bölgenin üst bölümüne gidilmediğini açıkladı.

TAHLİYE EDİLMESİN

Şehit annesi Raziye Demirci, "Es'in tahliye edilmemesini istiyoruz. Ancak çıbanın başı Gürbüz Kaya'dır. Mahkemeniz onu tutuklamalıdır. Kaya sadece bizim çocuklarımızın değil, başka askerlerin de ölümüne sebep olmuştur." dedi. Şehir er Kemal Özevin'in babası Halil Özevin ise mahkemede söz alarak, "Sayın hâkim, burada duran 6 sanık, çocuklarımızın ölümünün üzerinden 21 ay geçmesine rağmen bir kez olsun bizi arayıp başsağlığı dilemediler." dedi. Özevin'in sitemine rağmen sanıklardan hiçbiri şehit yakınlarına başsağlığı dilemedi.

Şehit annesinin sorusu askeri hakimi ağlattı