Sensörlü keçiler depremi haber verecek

Sensörlü keçiler depremi haber verecek

Nesnelerin interneti (IoT) hayata geçmeden hayvanların interneti kullanıma girdi. Sensörlerle donatılan keçi sürüleri, İtalya’nın Etna Yanardağ çevresinde dolaşarak deprem ve yanardağı patlamalarını önceden haber vermeye başladı.

Nesnelerin interneti (Internet of Things – IoT) teknolojisi henüz tam olarak hayata geçmedi ancak konuya yönelik çok sayıda proje daha şimdiden hayallerimizi süslemeye başladı bile.

loT TEKNOLOJİSİ

Kısaca nesnelerin birbiriyle internet üzerinden haberleşip kullanıcılar açısından katma değerli servis yaratması olarak özetlenebilecek olan IoT sağlıktan eğlenceye, insansız otomobillerden akıllı üretim süreçlerine kadar çok geniş bir alanda kullanıma girecek.

Eğer şirketler düşündüklerinin yarısını bile gerçekleştirecek olursa deterjanı biten çamaşır makinesi süpermarkete yeni deterjan siparişi vermeye başlayacak. Otomobiller sürücüsüz olarak insanları istenilen yere götürecek.

KEÇİLER ERKEN UYARI SİSTEMİ OLDU

İtalya’da Etna Yanardağı çevresinde Max Planck Enstitüsü tarafından hayata geçirilen bir uygulamada, keçiler adeta erken uyarı sistemi haline geldi. Buna göre uzmanların sensörlerle donattığı keçiler sürüler halinde dağ çevresinde günlük hayatlarını yaşıyor.

TOPLU ŞEKİLDEKİ ANİ HAREKETLER İZLENİYOR

Bilim insanları ise bu sırada keçilerin sürü halinde bulundukları mekanları terk etme veya dağdan aşağıya doğru kaçmak gibi toplu halde yaptıkları ani hareketleri takibe alıyor.

MİKRO DEPREMLERİ HİSSEDİYORLAR

Gelen bilgilere göre, keçiler bu şekilde dağ çevresinde gerçekleşen çok sayıda 2-3 şiddetindeki mikro depremleri bile 20 dakika öncesinden hissetti. Uzmanlar keçilerin bu davranışlarını yazılımlarla destekleyip internet ve cep telefonu üzerinden uyarı sistemi haline getirmeyi planlıyor.