Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti
ensonhaber.com

Çin'in en büyük siyasi oluşumu olan Komünist Parti'nin kongresi dün Pekin'de sıkı bir güvenlik çemberinde yapıldı.

Çin Başkanlarından Şi Cinping, yaklaşık 3,5 saat boyunca Çin Ulusal Halk Kongresi'nde bulunan 2 bini aşkın delegeye hitap etti. Şi'nin geniş kapsamlı konuşması Çin'in "Yeni Çağ'da Komünist Parti ile daha güçlü kendine güvenen bir vizyon" ortaya koydu.

Şİ'DEN YENİ DÖNEM VURGUSU

Şi'nin yeni döneme verdiği önem, konuşmasına yansıdı. Şi, 36 kez "yeni dönem" terimini kullandı.

Şi, "Uzun süredir yoğun bir çalışma üzerinde durduğumuz Çin karakterli sosyalizm yeni bir döneme girdi; bu ülkemizin gelişiminde yeni ve tarihi bir süreç." dedi.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti VİDEO

DEV GÖVDE GÖSTERİSİ

Yıllardır kapalı kapılar ardında yapılan Komünist Parti Kongresi, yeni dönemin önemine vurgu için 1,4 milyar Çinli'ye ve uluslararası basın ile tüm dünyaya açık bir şekilde gerçekleştirildi.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

Kongrede ÇKP Merkezi Komitesi üyeleri, ÇKP Politbüro Komitesi ve Politbüro Daimi Komitesi üyeleri yenilenecek.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan ettiEski Komünist Parti Genel Sekreteri ve eski Cumhurbaşkanı 91 yaşındaki Jiang Zemin de kongredeydi.

Çin'de ÇKP'nin 19. Ulusal Kongresi başladı VİDEO

YENİ DÖNEMİN İPUÇLARI

Şi'nin yeni döneminde ekonomik yatırımların ağır bastığı görülüyor. Konuşmanın büyük bir bölümü ekonomik girişimlere dayanıyor. Yeni dönemde, yabancı yatırım için piyasa erişimini rahatlatacağını, hizmet sektörüne erişimini genişleteceğini ve döviz kurunu ile finansal odaklı reformun güçlendirileceğini belirtirken, devlet firmalarının da ekonomik olarak sağlamlaştırılacağına değindi.

Şi, ilk döneminde pek çok kişiyi piyasa odaklı reformlar beklediği için hayal kırıklığına uğratmıştı. Bu hayal kırıklığı ise "yeni dönem" ile yerini sevince bırakacağa benziyor.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

İZOLE OLMAYACAĞIZ

Şi, konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump'ın ABD politikasına da dolaylı bir göndermede bulundu. Çin'in dış dünyayla tam olarak ilgileneceğini ve iklim değişikliğiyle mücadele sözü verdiğini söz verdi.

Cinping, "Hiçbir ülke, karşılaştığı zorluklarla tek başına mücadele edemez, dışa açık olmak ve sorunlarla mücadele etmek, yardım etmek önemlidir." diyerek tecrit sisteminden uzak duracaklarını aralarında rahiplerin, olimpiyat madalyası sahiplerinin, çiftçilerin ve astronotların bulunduğu delegelere seslendi.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

MODERN SOSYALİST ÜLKE

Şi, Çin'in gelecek planlamalarına da değindi.

Çin'i 2035 yılına kadar "temelde" modernize edilmiş bir sosyalist ülkeye dönüştürmeyi planladıklarını, kentsel ve kırsal alan sakinleri arasındaki gelir farkını önemli ölçüde azaltan ve dünyanın en yenilikçi ülkelerinden biri haline geleceğini belirtti. Şi, 2050'ye gelindiğinde, Çin'in dünya sahnesinde önde gelen nüfuzuyla modern bir sosyalist "güçlü güç" haline geleceklerini savundu.

Bununla birlikte Şi, ülke yönetiminde siyasi reformların da olacağını belirtirken, bunun yönetim anlamında olmayacağını da ifade etti. Çin'in siyasal sisteminin halkın temel çıkarlarını korumanın en geniş, özgün ve etkili yolu olduğuna dikkat çeken Şi, "Sadece mekanik olarak diğer ülkelerin siyasi sistemlerini kopyalamamalıyız." şeklinde konuştu.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

Şİ, YENİ "MAO" OLACAK

Yapılacak olan siyasi reformlara ilişkin tüyo veren Şi, "Parti liderliğinde yapılacak reformlar ile Komünist Parti'nin güçlendirilerek sağlam temeller üzerinde durmasını sağlanmalı." dedi.

Çin Devlet Başkanı'nın bu sözleri onursal Başkanlık, yani "Mao'luk" iddialarını gündeme getirdi. Yapılması planlanan reform girişimi ile Devlet Başkanı  Şi'ye "Baba" lakaplı Çin Kömünist Partisi'nin Kurucu Başkanı Mao ile eşit seviyeye getirecek bir unvanı yeniden canlandırmayı hedefliyor.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

Çin'in Kuzeybatı eyalet temsilcilerinden Su Shengcheng'de bu iddiayı doğrular nitelikte bir açıklama yaptı. "Her yönüyle bir sonraki Başkanımız Mao olarak doğru yolda ilerliyor." sözlerini kullandı.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

Şi ülkede yaşanan rüşvet faaliyetlerinin de bitirilmesi için önemli adımların atılacağını belirtti. Ülkede 1 milyondan fazla kişinin cezalandırıldığını ve onlarca üst düzey eski yetkilinin cezaevine rüşvet olayları nedeniyle yolladığını belirten Şi; "Bunun karşısında en önemli gücün, yeni dönemdeki Komünist parti yönetimi olacağını" söyledi.

Şi ayrıca bu mücadele için ezici ve güçlü bir sağlamlığın inşa edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti

ASKERİ ATILIMLAR

Şi'nin reformlarında askeri alanlara ilişkin maddeler de vardı. 21. yüzyılın en iyi ve en kuvvetli askeri birliğini inşa edeceğini belirten Şi, bununla birlikte özgürlük iddia eden Çin'e bağlı Tayvan ve Pekin'in de Çin'den ayrılmasına asla izin vermeyeceklerini, girişime dahi müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Şi, bununla birlikte askeri atılımlar bölümünde nükleer ve balistik füze testleriyle Pekin'i öfkelendiren ve kongre öncesinde de Çin'e bir kutlama mesajı gönderen komşu Kuzey Kore'den hiç söz etmedi.

YOLSUZLUK İLE MÜCADELEDE KRİTİK PROBLEM

Şi'nin yolsuzlukla mücadelede önemli müttefiki olan Wang Qishan, emeklilik yaşının gelmesi nedeniyle gelecek dönemde ayrılabilir ve bu durum Şi'nin kabinedeki elini güçsüz duruma sokabilir. Ancak, Wang Qishan'ın durumunu koruması bekleniyor.

Çin'de kurallara göre 68 yaşındaki bir kişinin siyasetten emekli olması gerekiyor.

Aynı durum 2022 yılında 68. yaşını kutlayacak olan Devlet Başkanı Şi Çinping için de geçerli. 2022 yılında fiilen görev süresi dolacak olan Şi, yaş durumundan dolayı herhangi bir şekilde yeniden başkan olamayacak. Bunu aşmayı hedefleyen Şi'nin yeni Mao olması bekleniyor.

Şi Cinping, Çin'de kendi dönemini ilan etti